Suffragette, η ταινία με την Μέριλ Στριπ που ανάβει “φωτιές”

Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα ταινία της Μέριλ Στριπ. H διαφημιστική καμπάνια για την ταινία Suffragette, που θα κυκλοφορήσει στις 24 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα με την  ηθοποιό σε πρωταγωνιστικό ρόλο υποδυόμενη την ακτιβίστρια Έμελιν Πάνκχερστ που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών στη Βρετανία το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη γυναικεία ψήφο, έχει φέρει κύμα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, η φωτογράφιση της Μέριλ Στριπ με τις άλλες τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας στο περιοδικό Time Out με μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται φράση της Πάνκχερστ «Καλύτερα επαναστάτης παρά δούλος» έλαβε αιχμηρές «μεταφράσεις». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για ρατσισμό, ακόμα και για σεξισμό.

Έντονα πάθη έχει ενεργοποιήσει η ταινία, που ταξιδεύει το κοινό στην Αγγλία του 20ου αιώνα όπου γίνονται τα πρώτα βήματα του φεμινιστικού κινήματος, δίνοντας χώρο για διαμαρτυρίες.

Περισσότερες από 100 φεμινίστριες διαδηλώτριες ξάπλωσαν στο κόκκινο χαλί στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενες για τις περικοπές σε υπηρεσίες υποστήριξης γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Με σημαντικούς ρόλους, διακρίσεις αλλά και φεμινιστικές τοποθετήσεις στο πλευρό της, η Μέριλ Στριπ ενσαρκώνει για άλλη μια φορά πολιτική φυσιογνωμία που στάθηκε ως μεταρρυθμιστικός λίθος στην ιστορία του περασμένου αιώνα.

Η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στη Σάρα Γκάβρο, σενάριο υπογράφει η Άμπι Μόργκαν της οποίας το όνομα είχε φανεί και στη Σιδηρά Κυρία, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρομόλα Γκαράι, Μπεν Γουίσο, Μπρένταν Γκλίσον και Αν- Μαρί Νταφ.

Για την ιστορία, το 1999 το περιοδικό Time ενέταξε στην Πάνκχερστ στον κατάλογο με τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, λέγοντας γι’ αυτή: «Σχημάτισε την ιδέα της σημερινής γυναίκας, δημιούργησε νέα πρότυπα». Γνωστή στην ιστορία για τη μαχητική δράση της η Πάνκχερστ, με αρκετούς ιστορικούς να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την αποτελεσματικότητά των κινήσεών της. Εκείνο όμως που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες είναι η συνολική της προσφορά στην ανάδειξη των Σουφραζετών στη Βρετανία.

«Εάν η Πανκχέρστ ήταν ζωντανή σήμερα, το μήνυμά της προς τις γυναίκες θα ήταν το εξής: ”Μην τα παρατάτε, συνεχίστε να μάχεστε», είπε στην εκδήλωση «Women in the World» του Λονδίνου παρουσία ισχυρών γυναικών ανά τον κόσμο η Μέριλ Στριπ.

«Πορευόμαστε από κάτω προς τα πάνω, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φτάσουμε στα ύψη», δήλωσε καλώντας το κοινό να θυμηθεί ότι «τα ζητήματα των γυναικών είναι τα προβλήματα των ανδρών».

Η σκηνοθέτις της ταινίας, Σάρα Γκάβρο, με τη σειρά της, ανέφερε πως ως πρόκληση στάθηκε η εύρεση χρηματοδότησης για την ταινία, καθώς και ήταν δύσκολο να βρεθούν ηθοποιοί για τους αντρικούς ρόλους. «Είχαμε δυσκολία στο να πείσουμε τους άνδρες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Μας καλούσαν από τα πρακτορεία γαι να μας πουν ότι οι ανδρικοί ρόλοι δεν είναι αρεκετά μεγάλοι». – See more at: http://www.in.gr/entertainment/cinema/news/article/?aid=1500031166#ref=newsroombox