Διπλή έκρηξη στην Άγκυρα πριν από «πορεία ειρήνης», 100 νεκροί και περισσότεροι από 230 τραυματίες!

Αγκυρα

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την Άγκυρα το πρωί του Σαββάτου, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για «αριθμό θυμάτων».Οι πρώτες αναφορές θέλουν να υπάρχουν 30 νεκροί, 126 τραυματίες από τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά.

Το Σάββατο, στην Άγκυρα έχει προγραμματιστεί μεγάλη «πορεία ειρήνης» με φόντο την αναζωπυρωθείσα σύγκρουση στο μέτωπο του Κουρδικού.Πληροφορίες που επικαλείται επίσης το Reuters αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε εκρηκτικά. Σύμφωνα πάντως με τα όσα μεταδίδει το CNN Turk οι εκρήξεις φαίνεται ότι έγιναν πριν από προγραμματισμένη πορεία ειρήνης για τη διαμαρτυρία κατά των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και Κούρδων μαχητών.Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.Tα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη διαπιστωμένα. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν από τις πρώτες στιγμές μεταδώσει πως υπάρχουν αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας – που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.Μαζί με το θερμό μέτωπο του Κουρδικού, η έκρηξη σημειώνεται τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου.  Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, επιθέσεις είχαν βάλει στόχο συγκεντρώσεις του φιλοκουρδικού HDP σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
ΠΕΝΘΟΣ
 
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό σε προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 97, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας μιλούσε νωρίτερα το απόγευμα για 96 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, από την επίθεση έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 86 άτομα και έχουν τραυματιστεί 186, εκ των οποίων οι 28 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως δύο βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο την τουρκική ενότητα, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, δήλωσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπέδειξε ως υπόπτους το Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του ΡΚΚ και τη ριζοσπαστική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

«Η επίθεση αυτή δεν είχε στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα. Πρόκειται για μία επίθεση σε ολόκληρο το έθνος και στην ενότητά μας. Η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε.

«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο tούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

 
ΕΡΝΤΟΓΑΝΜε κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο Ερντογάν κύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Επρόκειτο να συμμετάσχει σε σύνοδο με τους προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν τη Δευτέρα.

ΤΟ ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για καταδίκη των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αγκυρα

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι του Σαββάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης.

Το κόμμα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση, σημειώνοντας: 

«Η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς.

» Το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναγωνιστές των αδικοχαμένων αγωνιστών

» Μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας.

» Καλούμε σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην πλ. Συντάγματος.»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της, ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της.

» Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την τουρκική κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες».

Τον βαθύ αποτροπιασμό του εκφράζει το Ποτάμι για την τραγωδία που προκάλεσε η διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας ενάντια σε όποιους συνέρχονται φιλειρηνικά για να προβάλουν τις απόψεις τους», υπογραμμίζει, εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε σήμερα ενάντια σε μαζική κινητοποίηση στην Άγκυρα και οδήγησε στο θάνατο 50 και πλέον διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. 

» Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με την εργατική τάξη, το λαό της Τουρκίας, τις οικογένειες των θυμάτων. Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών.»

Θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και αλληλεγγύη στους τραυματίες εκφράζουν οι ΑΝ.ΕΛ. «Η εγκληματική - τρομοκρατική επίθεση, που σκόρπισε σήμερα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων συγκεντρωμένων που διαδήλωναν ειρηνικά στην Άγκυρα, είναι απόλυτα καταδικαστέα και προκαλεί τον αποτροπιασμό μας ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τους στόχους της» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Την επίθεση καταδιάζει και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό, τόσο για τον τρομοκρατικό της χαρακτήρα, όσο και την απάνθρωπη λογική των δραστών.

«Η σημερινή ακατανόητη επίθεση έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των αιματηρών ενεργειών στην Τουρκία κατά φιλειρηνικών αριστερών κινήσεων και να δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για τον πραγματικό στόχο της.

»Η Δημοκρατική Αριστερά την καταδικάζει με κάθε τρόπο, καθώς πρόκειται για ενέργειες που στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Τουρκικού λαού. Εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας» αναφέρει.

Βρυξέλλες

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους» μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε, επίσης, τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την επίθεση: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη» τόνισε.

Για επίθεση κατά «των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η Μέρκελ σε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε για «βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.