Χρυσ. Δήμου: “Η ομογένεια χρειάζεται έναν νέο παγκόσμιο θεσμό Leadership που να την εκπροσωπεί”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, κ. Χρυσόστομος Δήμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην PanHellenicPost, αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς (Ψήφος, Φορολογικό, Ελληνική Γλώσσα, Ταυτότητα κ.α.) αλλά και στις επαφές που είχε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία και οικονομικούς παράγοντες. Ο κ. Δήμου μας μίλησε ακόμη και για το μέγα θέμα της αυτό-οργάνωσης της Ομογένειας,  επισημαίνοντας  ότι αν δεν μπει «νέο αίμα» στις οργανώσεις και εάν η ομογένεια δεν αποκτήσει έναν νέο παγκόσμιο θεσμό (Leadership) που να την εκπροσωπεί, τότε “νομοτελειακά  θα αφομοιωθεί, ίσως και το προσεχές τέταρτο του 21ου αιώνα”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επαφές του στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, είχαν δύο σκέλη. Το ένα ήταν η συνέχεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ηπειρωτών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στα Ιωάννινα, που είχε καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, επενδύσεων, εικόνα της ελληνικής αγοράς, εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι προβλέψεις πως θα συνεχίσει η οικονομία και στο μέλλον.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αυτό που το 2014 φαινότανε ότι υπήρχε μία θα έλεγα διάσταση θετική για την ελληνική οικονομία και τα πράγματα κάπως όδευαν προς την σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς το τελευταίο έτος για πολλούς και ποικίλους λόγους, βέβαια,  η Οικονομία έχει περάσει πάλι σε ύφεση», είπε.

Τόνισε ότι ο στόχος του ταξιδιού του ήτανε να γίνει το Follow up με οργανισμούς, όπως το invest in Greece, to Enterprise Greece, που ήτανε στρατηγικός εταίρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου πέρυσι, με στόχευση στις επενδύσεις αλλά και στην εξωστρέφεια.

«Είχαμε, είπε, μία εκτεταμένη συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Βελισσάρη Δότση, με τον οποίο θίξαμε θέματα πως μπορούμε εμείς οι Ηπειρώτες να συμβάλουμε στο κομμάτι των επενδύσεων και στην δικτύωση για την προώθηση των εξαγωγών. Όπως μας είπε φτιάχνουν ένα καινούργιο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο μόλις τελειώσει θα μας το στείλει για να δούμε και ‘μεις ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η ελληνική οικονομία και αναλόγως να βοηθήσουμε.

Μια άλλη εξίσου σημαντική συνάντηση είχε, ο κ. Δήμου, με τον ΙΟΒΕ τον καθηγητή κ. Ιωαννίδη. «Συζητήσαμε μαζί του –επεσήμανε- πως έχουν αλλάξει από πέρυσι οι μακροοικονομικοί δείκτες της Ελλάδος, τι ισχύει από αυτά που μας έλεγε πέρυσι για την Ελλάδα και την Ήπειρο και τι δεν ισχύει πλέον,  και όντως, τα CPIS τα αντίστοιχα έχουν αλλάξει προς την αρνητική πλευρά».

Επίσης συναντήσεις, ο κ. Δήμου και τα μέλη που τον συνόδευαν, έκαναν με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών και Καινοτομίας καθώς και με τον Δημόκριτο, «γιατί, όπως μας τόνισε, μας ενδιαφέρει το κομμάτι της Καινοτομίας και της εξωστρέφειας».

«Εγώ έχω τη τιμή να είμαι φέτος αξιολογητής στο ΜΙΤ για τα ελληνικά τα start up. Δυστυχώς από τις 50 εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, δεν ήτανε καμία από την Ήπειρο και μας πονά  αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Συμβούλιο βοήθησε  τον τομέα των Καινοτομιών. Μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο, συνδράμαμε στο να  προωθήσουν  κάποιο διαγωνισμό για νέες επιχειρήσεις σε «σταρτ απς» της Ηπείρου», είπε και πρόσθεσε: «Βγήκανε τα τελευταία χρόνια μερικές – τις χρησιμοποιήσαμε και ‘μεις στο εξωτερικό-. Δυστυχώς,  φέτος λόγω  έλλειψης κονδυλίων δεν ξαναέγινε  αυτό πράγμα που μόνο καλό δεν είναι διότι άμα διακόψεις κάτι  δεν υπάρχει εύκολα η συνέχεια».

Στο δεύτερο κομμάτι, που έχει να κάνει με την κυβερνητική συνιστώσα, ο κ. Δήμου επεσήμανε ότι «είχαμε συναντήσεις –είχα μαζί μου Επιτροπή από άτομα από την Αυστραλία και το Κάιρο- με το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο από τον οποίο ζητήσαμε να μάθουμε ποιο είναι το business plan της Γενικής Γραμματείας.  Μας ανέφερε ότι δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα αυτό», εξήγησε ο κ. Δήμου.

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν είχε να κάνει με την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

«Ο κ. Κόκκινος μας ανέφερε τι σκέπτεται, πως θα είναι το καινούργιο ΣΑΕ.  Εμείς σ΄ αυτή τη φάση ακούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόταση αφού το Σχέδιο δεν είναι έτοιμο».

Ρωτήσαμε το χρονοδιάγραμμα. Δεν το προσδιόρισε ο κ. Γενικός. Αντίθετα, «μας ανέφερε ποιες ομάδες νομίζει θα πρέπει να συμμετάσχουν στα όργανα», είπε ο κ. Δήμου και πρόσθεσε: «. Αναφερθήκαμε και ‘μεις στα θέματα των παγκοσμίων οργάνων που υπάρχουν και που δημιουργήθηκαν μετά από το ΣΑΕ. Εξηγήσαμε ότι οι εθνικο-τοπικές οργανώσεις, αυτές οι λίγες που είναι  σε παγκόσμιο επίπεδο, Κρήτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Πόντιοι κλπ. έχουν μια δύναμη. Εκπροσωπούν ένα λαό από κόσμο.  Μας έδωσε θετική απάντηση ότι μάλλον θα είναι μέρος  του νέου ΣΑΕ».

Περάσαμε σε περισσότερο «χρηστικά» θέματα της ομογένειας. Ο κ. Δήμου μας είπε ότι «το δεύτερο κομμάτι είχε να κάνει με τη φορολόγηση της ομογένειας –εσείς τα ξέρετε καλύτερα κ. Μαλασπίνα- και του εξηγήσαμε ότι δεν είναι δίκαιο ο απόδημος Έλληνας και ο ομογενής να φορολογούνται από το πρώτο Ευρώ στην Ελλάδα και ο Έλληνας να έχει ένα ποσόν αφορολόγητο. Επιφυλάχθηκε να του κάνουμε πρόταση για το θέμα της φορολογίας».

Με τον Γενικό Διευθυντή κ. κόκκινο μιλήσανε ακόμη το ζήτημα με τα ΚΕΠ του Απόδημου Ελληνισμού. «Μία πολύ βασική προτεραιότητα, μας είπε ο κ. Δήμου, πρέπει να είναι  η εξυπηρέτηση της ομογένειας στα κατά τόπους Προξενεία. «Πρέπει να μπορούμε  να παίρνουμε το ίδιο χαρτί που θα μας δώσει το χωριό, η πόλη μας, όπου είμαστε καταγραμμένοι. Για το Θεό, μια σύνδεση γίνεται, αυτό συμβαίνει με όλες τις χώρες τις ανεπτυγμένες, δεν είναι κάτι σπουδαίο, μας υποσχέθηκε ότι δουλεύει πάνω σ΄ αυτό. Θα υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως μας είπε, θα ξεκινήσει από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας».

Το τέταρτο θέμα που συζητήθηκε με τον κ. Κόκκινο, ήταν η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων. «Αναφέραμε, μας είπε ο κ. Δήμου, τη δική μας άποψη και του είπαμε ότι ένα μείζον θέμα είναι να μπορέσει  να ψηφίζει ο Απόδημος στους τόπους κατοικίας. Μιλάμε, δηλαδή, για την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που ισχύει παντού. Δεν είναι κάτι καινούργιο.  Με την Επιστολική ψήφο και τη δυνατότητα που δίνει στους Απόδημους να ενσωματωθούν με τους ντόπιους ψηφοφόρους, θα πρέπει σιγά-σιγά να διαμορφωθεί μια πολιτική για τον απόδημο ελληνισμό. Διότι θα ζητάνε οι βουλευτές την ψήφο μας! Εφόσον, λοιπόν, θα έχεις την απαίτηση να ψηφιστείς, θα πρέπει να φτιάξεις και κάποιο μοντέλο διοικητικό, διαρθρωτικό το οποίο θα εξυπηρετεί και την ομογένεια».

Ο κ. Δήμου απέκλεισε –επί του παρόντος τουλάχιστον- το κομμάτι των Περιφερειών Αποδήμου Ελληνισμού. Εσείς κ. Μαλασπίνα είστε πιο ειδικός σ΄ αυτό. Πιστεύω θα συμφωνείτε στο ότι το να βγούνε βουλευτές από την ομογένεια, δεν είναι αυτό το πρωτεύον. Διότι έτσι μπαίνουμε καθαρά σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο με τους εδώ βουλευτές το οποίο δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεται. Αν στο μέλλον προκύψουν καταστάσεις κλπ. που θα επέβαλαν κάτι τέτοιο, το βλέπουμε τότε. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να δούμε το θέμα με ανιδιοτέλεια».

Ρωτήσαμε τι ακριβώς εννοεί. «Δεν πρέπει, είπε ο κ. Δήμου, να δίνουμε έστω και άθελά μας την εντύπωση ότι δεν σκεφτόμαστε την Ελλάδα αλλά το προσωπικό μας συμφέρον, να γίνουμε, δηλαδή, εμείς βουλευτές. Αν θέλαμε να γίνουμε βουλευτές, πάντα υπάρχει ο τρόπος να ενταχθούμε, όσοι το επιδιώκουμε, σε πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτό είναι που μας απασχολεί;  Εμάς μας απασχολεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος στο εξωτερικό, να έχει δικαίωμα ψήφου χωρίς να χρειάζεται να κάνεις υπερατλαντικά ταξίδια. Αυτό είναι το πρώτο.  Το δεύτερο έχει να κάνει με κάποια επιρροή  που θα αποκτήσεις στη γενέτειρα καθώς θα ψηφίζεις. Πόσοι ψήφοι θα είναι μισό, ένα, δύο, εκατομμύρια, όσοι, θα αποκτήσει ο Απόδημος Ελληνισμός μία επιρροή. Θα μπορεί να μελετήσει τα προγράμματα των κομμάτων για την ομογένεια και έτσι να ψηφίζει».

Η σκέψη απλή και πρακτική: «Όταν κάνεις μία εθνική στρατηγική, μία εθνική πολιτική, θέλεις να εντάξεις και τον ομογενή. Όποιος δηλαδή ομογενής έχει τα τυπικά προσόντα για να εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, έστω και εάν σήμερα δεν είναι εγγεγραμμένος, να μπορεί να το κάνει. Και, μάλιστα, θα έλεγα αυτό να γίνει εδώ στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Αυτόν τον κόπο να τον κάνει μία φορά όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν δεν έχεις δικαίωμα να εγγραφείς, δεν θα έχεις και δικαίωμα ψήφου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα είναι το μικροκομματικό, και αυτό πρέπει να ξεπεράσουν».

Υπήρξαν και άλλες συναντήσεις στην Γενική Γραμματεία, με τη Διεύθυνση Ευρώπης, την κυρία Παπαδάτου, με τη Διεύθυνση Αμερικής, την κυρία Ζώτου κ.α.

Μια άλλη συνάντηση που είχε ο κ. Δήμου κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Αθήνα, ήταν με την Γραμματέα του ΣΑΕ, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. «Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε θέματα της Ομογένειας. Συμφωνεί και η κα Σαραντοπούλου και όλοι συμφωνούμε –εσείς κύριε Μαλασπίνα κάνετε και αγώνα- ότι η λέξη Διασπορά δεν εκφράζει την ελληνική ομογένεια. Θα παρακαλούσαμε το εθνικό Κέντρο να μην την χρησιμοποιεί. Εμείς πουθενά δεν την χρησιμοποιούμε. Εμείς λέμε Ηπειρώτες του Εξωτερικού, Έλληνες του Εξωτερικού. Ομογενείς, Αυτά μας εκφράζουν και αυτά χρησιμοποιούμε».

Η …οδύσσεια των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε ο κ. Δήμου με την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη (Ηπειρώτισσα γαρ!) η οποία τον ενημέρωσε για τις βασικές αρχές της κυβερνητικής γραμμής. Από την πλευρά του ο κ. Δήμος μετέφερε τα θέματα της ομογένειας, αλλά και για το που μπορεούν οι Απόδημοι να βοηθήσουν.

«Το συμπέρασμα στο οποίο και οι δύο καταλήξαμε, είπε ο κ. Δήμου, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας».  Άσχετα από το τι πιστεύει ο καθένας, είπε, «αυτά που πρέπει να γίνουν –και είναι πολλά- πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και πρέπει  να βοηθήσουμε όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.  Όλους μας χρειάζεται αυτή την ώρα η Ελλάδα».

Η επόμενη ενότητα της συνεντεύξεως αφορούσε ομογένεια. «Η Ομογένεια, τόνισε εμφατικά ο κ. Δήμου, πάνω απ όλα έχει να ασχοληθεί με τα δικά της, επίσης πολύ σοβαρά θέματα. Είναι πολύ συγκεκριμένα και έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, τι εστί Έλληνας, με την ελληνική Γλώσσα, με τη Θρησκεία και τη συνείδηση».

Το θέμα της αυτό-οργάνωσης της Ομογένειας, μας απασχόλησε αρκετά. Ο κ. Δήμου επεσήμανε ότι «οι δομές που υπάρχουν σήμερα με τους Συλλόγους τις Ομοσπονδίες, Σωματεία, Αδελφότητες όλα αυτά, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, που όλοι μας βιώνουμε: ότι ολοένα και λιγότεροι ομογενείς ασχολούνται με τα κοινά. Δεν έρχεται νέο αίμα, από πίσω. Που σημαίνει πως εάν συνεχίσει έτσι, υπάρχει ένα όριο τέλους. Πέντε χρόνια είναι αυτά; δέκα χρόνια; μετά χάθηκε η ομογένεια».

Ο κ. Δήμου εκτιμά ότι κύριοι πυλώνες να προσελκύσουν νεολαία «είναι οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Και εάν δεν αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και τον τρόπο σκέψης, πάνω απ όλα, δεν θα πετύχουν. Αν αλλάξουν και φτιάξουν τις ομάδες στα Σωματεία τους με κάποιες Επιτροπές, πχ. Επιτροπή Νεολαίας,  Επιτροπή Επιχειρηματικότητας κλπ. τότε κάτι μπορεί να γίνει.  Να δημιουργήσουν. Δηλαδή, κοινά στοιχεία  που θα συνδέσουν μεταξύ τους τούς ομογενείς που θα συμμετάσχουν. Εκεί βλέπω να υπάρχει μια ευκαιρία. Αν πας στο σύλλογο Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, πχ.  Τέτοιοι σύλλογοι υπάρχουνε. Θα τους πεις ομοϊδεάτες, ομότεχνους, συνάδελφους, όλοι μας κάπου ανήκουμε.

Αυτό που είναι σημαντικό και που στο μέλλον θα παίξει σπουδαίο ρόλο, είναι να βρεις Έλληνες ομογενείς, που δεν συμμετέχουν σήμερα σε τέτοιες οργανώσεις, που παραμένουν ανέντακτοι, και αυτούς πρέπει να τους ανακαλύψουμε μέσω μιας διαφορετικής οδού. Εκεί βλέπω κινήσεις να γίνονται».

Επίσης πρόβλημα είναι –επισημαίνει ο κ. Δήμου- «ότι δεν υπάρχει ένα κλασικό leadership.  Πρέπει να υπάρξει ένας θεσμός ο οποίος να μπορεί να λειτουργεί ως θεσμός -λόμπι όλου του ελληνισμού. Όλων. Και αυτός πρέπει να προέρχεται από την ίδια την ομογένεια. Και να αυτοχρηματοδοτείται. Αυτός είναι και ο στόχος».

Η παρουσία του κ. Δήμου στην ελληνική πρωτεύουσα υπήρξε πολυάσχολη και μάλλον κοπιαστική. Ωστόσο οφείλει κανείς να ομολογήσει πως για όλα είχε χρόνο. Από την ατζέντα δεν έλειψαν ούτε ο Τουρισμός ούτε τα …Ιωάννινα που διεκδικούν να γίνουν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης!

«Στον Τουρισμό, είπαμε ότι εμείς οι ομογενείς θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε. Να φέρουμε  περισσότερους τουρίστες, ξένους και ομογενείς, στην Ήπειρο. Θα βγάλουμε μία καμπάνια δικιά μας  <όλοι μαζί διακοπές στην Ήπειρο>».

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που προχωρούμε και που το θεωρούμε πολύ σημαντικό, είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων ως Πόλης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2020-2021.

«Ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια με ενημέρωση που κάνουμε παντού. Σε οργανώσεις, ΜΜΕ κλπ. μήπως μπορέσουμε και επιτύχουμε να επιλεχθούν τα Ιωάννινα. Αν δεν την πάρουν τα Γιάννενα, ας την πάρει κάποια άλλη πόλη της Ελλάδος».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (Ζητούμε συγγνώμη, αλλά τεχνικό πρόβλημα δεν επιτρέπει επί του παρόντος την ανάρτηση στη σελίδα φωτογραφιών. Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε οριστικά το πρόβλημα αυτό).

DSCI0786

 

Ο Χρυσόστομος Δήμου (δεξιά) με το Χρήστο Μαλασπίνα.