Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο αλλά με 154 ψήφους – “Γρατζουνιά” στην κυβέρνηση από τις αρνητικές ψήφους του Νικολόπουλου

“Adblock” με μια μικρή αμυχή…. ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόσο επί της αρχής, όσο και τα οκτώ άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση. Η μόνη, περιορισμένης όμως εκτοπίσματος διαρροή, αφού εκδηλώθηκε όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά σε έξι από τα οκτώ άρθρα ήταν η καταψήφιση του βουλευτή με τους ΑΝΕΛ και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές που στηρίζουν την συγκυβέρνηση ψήφισε ΝΑΙ επί της αρχής, ενώ επί των άρθρων είπε ΟΧΙ στα άρθρα 1,2,5,10,13 και 21και υπερψήφισε μόνο τα 14 και 17, δηλαδή «σύμπλευσε με τον τρόπο που ψήφισαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ονομαστική ψηφοφορία, συνολικά ήταν τα εξής: το 1 που αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το 2 που εμπεριέχει φορολογικά θέματα, το 5 που αφορά τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων , το 10 για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, το 13 για τις αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, το 14 που αφορά τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, το 17 για τα ζητήματα των σιδηροδρομικών σταθμών και την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ και το 21 για την ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και πλέον δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων εκτός από το 14 που υπερψήφισαν. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 14 και του 17 που ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 10 το οποίο υπερψήφισαν. Αντιθέτως, «ΟΧΙ» επί της αρχής και όλων των άρθρων ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Απόντες

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές: Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου, από τη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ‘Αννα Καραμανλή, από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης και από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου. Όλοι όμως, πλην της Κατερίνας Μάρκου είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, που δεν μπορούσε όμως να λάβει θέση επιστολικής ψήφους σύμφωνα με τον ΚτΒ, και με τις οποίες γνωστοποίησαν ότι εάν μπορούσαν να παραβρεθούν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζαν ότι και η κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Αποτέλεσμα επί της αρχής

Το Πολυνομοσχέδιο, επί 294 παρόντες βουλευτές από τους 300σίους, επί της αρχής, ψηφίσθηκε από 154 βουλευτές έναντι 140 που το καταψήφισαν.