ΑΠΟΨΕΙΣ: Με απογοήτευσε ο Τζο Μπάιντεν

Ακούγοντας την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, στο δείπνο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πείσθηκα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2016. Και δε νομίζω να κάνω λάθος, εκτός κι αν μετά το θάνατο του γιού του θα κάνει εκστρατεία ως Πάπας Φραγκίσκος, ή ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης.

Παρά το θερμό και φιλικό του ύφος για τους Ελληνες, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν με απογοήτευσε – πρώτα απ’ όλα – γιατί ενώ παραλάμβανε το Βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «αμέλησε» να μνημονεύσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Πράγματα που τα έχει ο ίδιος πεί σε όλους τους τόνους πάρα πολλές φορές.

Με απογοήτευσε γιατί κι αυτός τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες που του έδωσε ο Λευκός Οίκος. Αφού μίλησε για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραβιάζονται, τα εξίσωσε με μία αναφορά ότι και η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων που ζουν εκεί. Ασφαλώς και πρέπει. Αυτονόητο είναι και όσο κι αν τα πράγματα δεν είναι διαχρονικά τέλεια, οι μουσουλμάνοι που ζούσαν στην Θράκη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ οι Ελληνες που ζούσαν στην Τουρκία εξαφανίστηκαν. Εμεινε λιγότερο από το 2%.

Γιατί λοιπόν έπρεπε να πει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «δεν θα αρέσει σε πολλούς» η αναφορά του στην προστασία των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων; Ασφαλώς και μας άρεσε. Εκτός αν ο φίλος μας Τζο Μπάιντεν προσχώρησε στην πρόταση των Τούρκων, που ζητούν ανταλλάγματα στη Θράκη – πέραν της Λωζάνης – για το άνοιγμα της Χάλκης. Αν εννοούσε αυτό ο φίλος μας ο Τζο Μπάιντεν, λυπούμαστε.

Αποστόλης Ζουπανιώτης

Greeknewsonline.com