Η ομογένεια της Νότιας Αυστραλίας – Δρώμενα και εκδηλώσεις

ΤΗΣ ΘΟΔΩΡΑΣ ΜΑΙΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στιγμιότυπο από το χορό του Παναρκαδικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας

Στιγμιότυπο από το χορό του Παναρκαδικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας

Σε ατμόσφαιρα μεγάλης χαράς και συγκίνησης διοργανώθηκε από την Κυπριακή Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, το πρώτο Ημερήσιο Κυπριακό Φεστιβάλ για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στην αποικιοκρατία, στην ανακαινισμένη αίθουσα του συλλόγου στην περιοχή Welland.

«Το φετινό κυπριακό πανηγύρι έχει διπλό σκοπό. Αφενός, να γιορτάσουμε τα 55 χρόνια εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρόλο και την σημασία της αλλά και, αφετέρου, να παρουσιαστεί η Κυπριακή πολιτιστική μας κληρονομιά» εξηγεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, Χρήστος Ιωάννου.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε στις 10.30π.μ. και η όλη εκδήλωση διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 3000 επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες της φιλόξενης κυπριακής κοινότητας για να απολαύσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από συγκροτήματα της Νότιας Αυστραλίας αλλά και της πολιτείας της Βικτώρια. Το γυναικείο τμήμα της κοινότητας δούλευε αδιάκοπα για να προσφέρει στους συμπαροίκους ένα γευστικό γαστρονομικό ταξίδι παραδοσιακών ελληνικών και κυπριακών γεύσεων.

Το παρόν έδωσε και η ποδοσφαιρική ομάδα της Κυπριακής Κοινότητας «Ομόνοια», η οποία απαρτίζεται από 300 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 15 ετών.

Την αίθουσα στόλιζαν παραδοσιακά έργα τέχνης με απεικονίσεις κυπριακών τοπίων ενώ ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση βρίσκονταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ν.Αυστραλία, κ. Ανδρέας Γκούρας, ο θησαυροφύλακας Νότιας Αυστραλίας κ. Τομ Κουτσαντώνης, ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος για την έδρα Hindmarsh, κ. Στάθης Γεωργανάς, ο πρόεδρος της Βουλής Νότιας Αυστραλίας και βουλευτής Κρόυντον κ. Michael Atkinson, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ν.Α, κ. Γκρέις Πορτολέσι, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας κ. Βασίλειος Γκόνης.

«Η παρουσία σας συνετέλεσε στην επίτευξη του σκοπού μας και σας υπόσχομαι πως το φεστιβάλ αυτό θα καθιερωθεί και θα αποτελεί κάθε χρόνο τόπο συνάντησης όλων των συμπαροίκων» δήλωσε συγκινημένος ο κ. Χρήστος Ιωάννου στο τέλος της ομιλίας του, υποσχόμενος να αποτελεί το Κυπριακό Φεστιβάλ θεσμό για όλους τους έλληνες και Κυπρίους της Νότιας Αυστραλίας τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Εορταστική ήταν και η ατμόσφαιρα για τον Παναρκαδικό Σύλλογο Νότιας Αυστραλίας «Κολοκοτρώνης» που γιόρτασε το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, την επέτειο της πεντάμηνης πολιορκίας και απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821) αλλά και τα 52 χρόνια από την ίδρυσή του Συλλόγου.

Τιμήθηκαν ιδιαίτερα οι πρωταγωνιστές της ίδρυσης καθώς και μέλη για την πολύχρονη προσφορά τους, ενώ η ορχήστρα «Ξημέρωμα» παρουσίασε παραδοσιακή ελληνική μουσική στην αίθουσα των Κορινθίων στο Welland.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders Νότιας Αυστραλίας διοργανώνει την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου στις 18.30μμ., μια διαφορετική βραδιά στις καινούριες αθλητικές εγκαταστάσεις Adelaide Oval, όπου θα φιλοξενηθεί ο μεγαλύτερος «αγώνας» σε μορφή δημόσιας συζήτησης μεταξύ τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν αντιμέτωποι, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Αντζ Ποστέκογλου, ο θρύλος του αυστραλιανού ποδοσφαίρου AFL, Α. Κουτουφίδης, ο θρύλος του εθνικού πρωταθλήματος Ράγκμπι NRL Νίκος Παππάς και ο «υποψήφιος» θρύλος του Ράγκμπι Γιούνιον Κώστας Γεωργιάδης.

Σε ρόλο οικοδεσπότη και «διαιτητών δυο σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι Angela Pippos και David Penberthy.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μετά την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Οδύσσεια» την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, στον κεντρικό πολιτιστικό χώρο της Κοινότητας «Ολύμπικ Χωλ», οι εκδηλώσεις με θέμα την φιλοξενία συνεχίζονται με δυο βραδιές κλασικού ελληνικού κινηματογράφου την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.

Πρόκειται για την δραματική ταινία «Ο Αετός των Σκλαβωμένων» με τον Νίκο Ξανθόπουλο και «Μια τρελή τρελή Σαραντάρα» με την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου.

Πηγή:Neoskosmos.com