Aπορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή κατά της επένδυσης στις Σκουριές

Αθήνα

Ανοίγουν τα μεταλλεία – Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε κατά πλειοψηφία τις σχετικές αποφάσεις που από τον Αύγουστο έβαλαν λουκέτο στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Ακύρωσε ,σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ( υπ΄αριθμόν ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) που ανακαλούσε την λειτουργία των επίμαχων μεταλλείων. Συνακόλουθα ακυρώθηκε και το σχετικό έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων.

 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, σε δύο διασκέψεις της Ολομέλειας , κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο  τον Νικόλαο  Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο  Επικρατείας  Ηλία Μάζο και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Η παραβίαση του όρου για τις προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών που έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία, ήταν η αιτία που επικαλέστηκε ο υπουργός προκειμένου να διατάξει την ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου .

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε τώρα δεκτές  τις προσφυγές τόσο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όσο και  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», δεσμευόμενη κατ’ ουσίαν από την υπ’ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου και “έδειξε τον δρόμο” για την απόφαση που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Με την εν λόγω  απόφασή του, το Ε΄ Τμήμα είχε κρίνει  ότι η συγκεκριμένη αιτία, που επικαλέστηκε ο υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, δεν επαρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Εξάλλου στις αρχές Οκτωβρίου, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 299/2015 απόφασή του, είχε αναστείλει προσωρινά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Πηγή: Skai.gr