Επανέρχεται το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων του Εξωτερικού

Με δημοσιεύματα μερίδα του ελληνικού Τύπου επανέρχεται στην «παγίδα» υπερφορολόγησης που, ως γνωστόν από παλαιότερο δημοσίευμα της Panhellenic Post, κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ ή ν. 4172/2013) για χιλιάδες κατοίκους εξωτερικού που έχουν αποκτήσει πενιχρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κατέχουν στη γενέτειρα κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Μάλιστα για το θέμα, όταν το είχε3 ανακινήσει η ΡΗΡ,  είχε προκληθεί έντονη αντίδραση των ομογενών, ενώ υπάρχει και επίμονη αρθρογραφία μας για την ανάγκη να ασχοληθεί σοβαρά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τα φορολογικά των Αποδήμων Ελλήνων.

Μετά την ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία  31 ομογενών φορολογούμενων, μέσω της Panhellenic Post, ότι   οι Απόδημοι Έλληνες  πληρώνουν ήδη υπέρογκους φόρους για εισοδήματα από τόκους και ενοίκια, με την ενεργοποίηση του τεκμηρίου διαβίωσης, αν διαθέτουν στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκίνητο ή ακίνητα, για το θέμα είχε τοποθετηθεί η τότε  αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

Η κυρία Βαλαβάνη είχε πει ότι καταργείται το τεκμήριο για τους φορολογούμενους που έχουν μόνο εισοδήματα από τόκους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «επεμβήκαμε ακριβώς γιατί μου έφεραν ένα εκκαθαριστικό που φαινόταν ότι ένα παιδί που είναι πάνω από 25 χρονών, συνεχίζει να σπουδάζει, είναι άνεργο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι πια εξαρτημένο μέλος και έχει τόκο ένα ευρώ και δεν έχει τίποτα άλλο, αυτό το παιδί πλήρωνε τελικά 1.220 ευρώ σύμφωνα με το εκκαθαριστικό. Και γι’ αυτό παρεμβήκαμε».

Όπως είχε διευκρινήσει η κα Υπουργός, αν υπάρχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από νοίκια ή και τα δυο τότε φορολογείσαι με βάση αυτά τα εισοδήματα και δεν μπαίνει σε λειτουργία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή το τριχίλιαρο. Όπως, μάλιστα, είχε εξηγήσει, αν έχετε γράψει στο παιδί σας ένα σπίτι και παίρνει ένα νοίκι, θα φορολογηθεί για το νοίκι.

Επομένως, εάν στο παρασκήνιο δεν έχει συμβεί  εν κρυπτώ κάτι διαφορετικό από τη νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της υπερφορολόγισης μέσω τεκμηρίων διαβίωσης έχει διευθετηθεί ως ανωτέρω.

Άλλωστε ένας εκ των εγκυροτέρων νομικών που ασχολούνται με το θέμα, ο Δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε δηλώσεις του στην ΡΗΡ ‘εχει υποστηρίξει ότι “οι απόδημοι θίγονται από τη φορολογία που ξεκινά από το πρώτο ευρώ και αφορά τους πάντες.  Είναι βαρύτατη  φορολογία, εντοπισμένη στα ακίνητα με τη λογική ότι μόνο όποιος φόρος είναι βασισμένος στο ακίνητο πληρώνεται”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, οι κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα έστω και 0,01 ευρώ πραγματικό εισόδημα, π.χ. από τόκους καταθέσεων, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα.

Επιπλέον, εφόσον κατέχουν στην Ελλάδα σπίτια στα οποία έρχονται να μείνουν για μερικές μέρες ή για 1 ή 2 μήνες το χρόνο και ταυτόχρονα έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, έστω και για λίγο, με Ι.Χ. δικής τους κυριότητας που φέρουν ελληνικές πινακίδες βαρύνονται και με τεκμήρια διαβίωσης για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
Συνεπώς, οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εργασία στην Ελλάδα αλλά έχουν λογαριασμούς καταθέσεων, κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα στη χώρα μας οφείλουν να υποβάλουν φέτος στην Ελληνική Φορολογική Διοίκηση δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες πρέπει να αναγράψουν υποχρεωτικά, ως μοναδικά πραγματικά εισοδήματα αποκτηθέντα στη χώρα μας, τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, έστω κι αν αυτά είναι πενιχρά, ακόμη δηλαδή κι αν ανέρχονται σε μερικά λεπτά του ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα μόνα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα από τους τόκους είναι ποσά πολύ μικρά, οι κάτοικοι εξωτερικού φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που κατέχουν στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά, εμφανίζονται με τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα εξωπραγματικά, της τάξεως των 4.000, των 5.000, των 6.000 ή ακόμη και των 10.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το οποίο αναδημοσιεύτηκε στον Ιστότοπο iefimerida.gr, αλλά και στον ομογενειακό Ιστότοπο ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ,  η «παγίδα» λειτουργεί με τη βοήθεια του μηχανισμού των τεκμηρίων διαβίωσης, ο οποίος προσδιορίζει και γι’ αυτούς τους φορολογούμενους εξωπραγματικά επίπεδα τεκμαρτών εισοδημάτων που φορολογούνται σχεδόν στο σύνολό τους ως επιχειρηματικά κέρδη (ως «εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα») με 26% και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους.

Πάντως, καλό είναι το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει άμεσα τι ακριβώς άλλαξε και τι ισχύει σήμερα ως προς τη φορολογία των Ελλήνων του εξωτερικού.