Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγράφει την Ιστορία! Ο Νίκος Φίλης δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ποντίων

Σαφείς αποστάσεις έλαβαν οι κυβερνητικοί κύκλοι από τη θέση του Νίκου Φίλη ότι δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο «Γενοκτονία των Ποντίων», με το Μαξίμου να αναφέρει με νόημα πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις». Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ διαχώρισε πλήρως τη θέση του.

Σάλος από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη – Υποστήριξε ότι άλλο πράγμα είναι η εθνοκάθαρση και άλλο η Γενοκτονία
– Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης
– Διαφωνώ με το Νίκο Φίλη, είναι προσωπικές οι απόψεις του, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής
– Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Μιχελογιαννάκης: «Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία» – Αποδοκίμασαν και οι κυβερνητικοί εταίροι οι ΑΝΕΛ
– Οργίλες αντιδράσεις από τη Νέα ΔημοκρατίαΠόντιος υπουργός αδειάζει το Νίκο Φίλη για την Γενοκτονία! Ο ίδιος επιμένει
– Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ποντίων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης ήταν εκείνος που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης στα όσα είπε ο συνάδελφός του Νίκος Φίλης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Αμανατίδης με δήλωσή του επι της ουσίας “αδειάζει” τον υπουργό Παιδείας. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια δημοκρατία. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (Γαβριήλ Σακελλαρίδη) από τον Μάϊο του 2015, όσο και από τους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες της Γενοκτονίας.

Και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι διαφωνεί με τον υπουργό Παιδείας και ότι τα όσα είπε είναι προσωπική του άποψη.

Ο Φίλης επιμένει μέσω κύκλων…

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή χθες ανέφερε: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε μεταξύ άλλων από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση στο “ολίσθημα” όπως το χαρακτήρισε, του υπουργού του.

Όλη η δήλωση Μεϊμαράκη:

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση Φίλη, εξέδωσε και ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ”Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”», τονίζει και συνεχίζει:

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού. Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε:

«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε: «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

ΠΑΣΟΚ: Προκλητικός και ανιστόρητος ο Φίλης

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την δήλωση του Νίκου Φίλη: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.
Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Γενοκτονία Ποντίων: Η δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας. Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η “νέα τάξη πραγμάτων” που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr