Προειδοποίηση της Μέρκελ για πόλεμο στα Βαλκάνια εξαιτίας των προσφύγων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μίλησε ξεκάθαρα για κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, απ’ όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες για να φτάσουν στη Γερμανία, στην περίπτωση που το Βερολίνο κλείσει τα σύνορά του με την Αυστρία.

Ήδη υπάρχουν εντάσεις σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων «και δεν επιθυμώ να φτάσουμε σε ένοπλες συγκρούσεις εκεί», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ.

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αν η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, οι χώρες των Βαλκανίων από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες θα κάνουν το ίδιο.

Ο φράχτης που έχει υψώσει στα σύνορά της η Ουγγαρία έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες να περνούν από την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Είναι καθήκον της Γερμανίας ως μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ να επιβάλει μια άλλη, αλληλέγγυα λύση στην προσφυγική κρίση, πρόσθεσε η Μέρκελ. Αυτό θα γίνει βήμα βήμα, εξήγησε.

«Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό μπορεί να γίνει», τόνισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι κατανοεί τις πολλές ανησυχίες των πολιτών και δεν επιθυμεί να τις «υποτιμήσει». Όμως παρόλα αυτά έκανε και πάλι έκκληση να μην ξεχνούν οι Γερμανοί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε και το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, CSU, αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Γερμανία θα βοηθήσει όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών, υπογράμμισε η ίδια.

Παράλληλα η Μέρκελ είπε ότι είναι εξίσου σημαντικό να στέλνονται πίσω στις χώρες τους όσοι έρχονται στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους και όχι επειδή έχουν ανάγκη από προστασία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο σωστότερος δρόμος είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ, εξήγησε, και όχι το κλείσιμο των συνόρων.

Η Μέρκελ πρέπει να υπερασπιστεί σήμερα ενώπιον του κόμματός της τη μεταναστευτική της πολιτική, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Χορστ Ζέεχοφερ, τον πρόεδρο του CSU, και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ξανά για να συζητήσουν για το θέμα των ζωνών τράνζιτ.

Βέβαια σημαντική παράμετρος για να καταλάβουμε όλοι γιατί τα λέει όλα αυτά η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι και οι δημοσκοπήσεις, που την δείχνουν να καταρρέει εξαιτίας των χειρισμών της στην προσφυγική κρίση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ