Μοσκοβισί: Να μην χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω προσφυγικού

Αθήνα
Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου με τους δανειστές δεν πρέπει να χαλαρώσουν λόγω της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το Reuters, επισημαίνοντας ότι πάνω από 590.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Ελλάδα από την αρχή του έτους, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Μοσκοβισί ρωτήθηκε αν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος για την διαχείριση του προσφυγικού.

«Η Κομισιόν έχει μία μόνο πυξίδα, αυτή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται» είπε μέσω διερμηνείας.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε άλλη πυξίδα, την υιοθέτηση του μνημόνιου κατανόησης και του προγράμματος (μεταρρυθμίσεων). Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Ωστόσο, εν συνεχεία λείανε λίγο τη δήλωση, κάνοντας παραπομπή στις δηλώσεις Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες εντός των κανόνων υπάρχουν προβλέψεις για έκτακτες συνθήκες, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί αφού δούμε πραγματικές δαπάνες και στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια για την στέγαση 20.000 περίπου μεταναστών, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο. Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσθέτει, συνδράμουν επίσης στο έργο των ελληνικών αρχών. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 12,7 εκατ. ελβετικών φράγκων τους επόμενους 7 μήνες.

Η Ελλάδα έχει ήδη δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ για την δημιουργία κέντρων υποδοχής και για προσωπικό που διαχειρίζεται τους μετανάστες, έχει δηλώσει κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, χρειάζονται 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό, ενώ κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων για να εκταμιευθούν τα 2 +1 δισ. ευρώ από την αρχική δόση των 26 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης.

Η πληρωμή καθυστερεί λόγω της διαφωνίας Αθήνας-πιστωτών για την διαχείριση των μη-εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζουν χιλιάδες Έλληνες με στεγαστικά δάνεια.

«Συμφωνούμε πως πρέπει να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους. Πρέπει όμως να βρούμε και μια λύση για εκείνους που δηλώνουν χρεοκοπία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», είπε σχετικά ο Μοσκοβισί.

Newsroom ΔΟΛ