Δύο μηνύσεις κατά του Νίκου Φίλη για τα περί γενοκτονίας

Αθήνα

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σχετικά με τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας των Ποντίων, κατέθεσε ο εν αποστρατεία πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παν. Σταμάτης.Ο κ. Σταμάτης ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επείγουσα ποινική διερεύνηση του θέματος και άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ δηλώνει επίσης παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Παιδείας κατέθεσαν για τον ίδιο λόγο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ι. Σαχινίδης, Ι. Αϊβατίδης και Χρ. Χατζησάββας.

Αθανασίου: Δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης

Οι δηλώσεις Φίλη δεν συνιστούν αδίκημα, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει. Η διάταξη που πέρασα ήταν σαφέστατη, για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που διεθνή δικαστήρια αναγνώρισαν – ή το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Εθνοσυνέλευση. Συνεπώς, ουδείς δικαιούται να ομιλεί περί εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ας έρθει το Κοινοβούλιο και να πει περί εθνοκάθαρσης», δήλωσε.

«Όταν είσαι υπουργός, πρέπει να το σέβεσαι αυτό. Από εκεί και πέρα, αυτά που λένε “να διωχθεί ποινικά”, επειδή είμαι και νομικός και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Διότι αυτή η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη και δεν προκαλεί δράσεις βίας. Δεν κρύβομαι, με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πολιτικά, είναι καταδικαστέο. Αλλά άλλο το πολιτικό και άλλο το ποινικό και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, διότι εκπροσωπούμε και το Κοινοβούλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ