Και πολύ άργησε, ο κ. Φίλης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι ομογενείς, όπως και οι γηγενείς Ποντιακής καταγωγής και όχι μόνον, είναι ανάστατοι με την δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη ότι σύμφωνα με την επιστημονική του άποψη δεν υπήρξε Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά εθνοκάθαρση.

Ποια  είναι η «επιστημονική» διαφορά; Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους. Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Εάν ο κ. Φίλης έχει την «επιστημονική άποψη» πως επειδή «ξέφυγαν» από το Σχέδιο και το Μαχαίρι των Τούρκων της εποχής κάποιοι δυστυχισμένοι Πόντιοι και έφθασαν, όπως έφθασαν στην γενέτειρα ή αλλού και κάποιοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να φύγουν έγιναν κρυφο-Πόντιοι για να επιβιώσουν, αν έχει γι αυτό τον λόγο, θα επαναλάβουμε, την «επιστημονική άποψη» πως δεν υπήρξε Γενοκτονία αλλά Εθνοκάθαρση, ε, τι να κάνουμε. Οι επιζήσαντας δεν ζουν πια, για να τους στείλουμε πίσω να αποτελειώσουν την κατά τον κ. Φίλη «επιστημονική»  Γενοκτονία οι Τούρκοι!!!

Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις, όμως, λαοί και Ιστορικοί, έχουν τη δική τους επί του θέματος άποψη και έχουν ήδη αναγνωρίσει την Γενοκτονία.

Το γεγονός ότι ο κ. Φίλης διατείνεται πως πολιτικά σέβεται την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1994 που αναγνώρισε την Γενοκτονία και ότι ως Υπουργός στηρίζει την πολιτική αυτή, μπορεί να χαϊδεύει κάποια αυτιά, δεν ικανοποιεί, όμως, κανέναν. Πρώτον διότι την αγνόησαν οι Τούρκοι, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το πρώτο σκέλος της δηλώσεώς του. Δεύτερον, διότι η άποψη «δεν συμφωνώ αλλά στηρίζω» έχει παραγίνει μέσα στην κυβέρνηση και όχι μόνον δεν αποδίδει, αλλά κάνει και ζημιά. Στην οικονομία, στις διεθνείς μας σχέσεις και σε όλα τα θέματα.

Η κάθε Κυβέρνηση οφείλει να σχηματίζεται από πρόσωπα (πέραν των όποιων απαραίτητων ικανοτήτων) που να ενστερνίζονται, να πιστεύουν και εφαρμόζουν με ζήλο και όχι “καταναγκαστικά” την γενική και την επιμέρους πολιτική γραμμή που χαράσσει ο Πρωθυπουργός σε όλα τα θέματα.

Η επιστημονική άποψη, όπως και η κάθε άποψη, ακόμη και η άποψη ενός άστεγου περιπλανώμενου, είναι σεβαστή και ελευθερο-διατυπούμενη, όσο και εάν είναι ακραία ή ακόμη και αιρετική. Όταν, όμως, η «διαφορετική» επιστημονική άποψη ανήκει σε μέλος μιας Κυβέρνησης, το οποίο καλείται να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία αντίκειται στην «επιστημονική του άποψη» τότε το έντιμο και πρέπον είναι –τόσο απέναντι στην επιστήμη όσο και απέναντι στην Κυβέρνηση- να μην συμμετέχει σ΄ αυτήν.

Ζούμε ήδη έναν ξεσηκωμό του Ελληνισμού, εντός και εκτός συνόρων που εκτός από τις  καταδικαζόμενες φασιστικές ενέργειες «ορισμένων» εγκυμονεί γενικότερους κινδύνους για την πατρίδα μας. Στο κάτω της γραφής, το ίδιο εγκληματικό με αυτή καθ΄αυτή την «επιστημονική άποψη» του κ. Υπουργού, είναι το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κάνει σωστή εκτίμηση του «χρόνου και τόπου» που επανέφερε στη δημοσιότητα  την αμφισβητούμενη άποψή του.

Την ώρα δηλαδή που η Κυβέρνηση αγωνίζεται να περάσει τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, να προχωρήσει στη λήψη νέων φορολογικών κλπ. μέτρων και, άρα, χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στήριξη και συναίνεση τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και στο λαό, και την ώρα που στα σύνορα και τα νησιά της στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες θέτοντας σε δοκιμασίες τις αντοχές του κόσμου, την ώρα αυτή βρήκε ο κ. Φίλης ¨πρόσφορη” να μας θυμίσει τις όποιες “επιστημονικές¨του απόψεις, ξεσηκώνοντας τον ελληνισμό…  

Αλλά όταν η όποια Κυβέρνηση έχει στελέχη που δεν μπορούν να διαχωρίσουν «την άποψη από το πρέπον», ας το πούμε έτσι, και που δεν αξιολογούν σωστά τα δεδομένα της στιγμής, τότε εγείρονται τεράστια ερωτήματα τόσο ως προς τη βιωσιμότητά της όσο και ως προς την χρησιμότητά της για τη χώρα.

Είναι ακριβώς γι αυτό, και όχι για την όποια άποψή του,  που ο κ. Φίλης, οφείλει σήμερα κιόλας,  να την απαλλάξει από την παρουσία του. Και πολύ άργησε.