Ανάστατοι οι Ομογενείς από την "επιστημονική άποψη" του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη για τον Ποντιακό Ελληνισμό

H δήλωση του υπουργού Παιδείας ενόχλησε και τους Πόντιους που ζουν στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά.

Όπως δηλώνουν Πόντιοι από την Αυστραλία, «τη στιγμή που δυο Πολιτείες, της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Ποντίων, είναι αδιανόητο να την αμφισβητεί ο Έλληνας υπουργός Παιδείας».

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Πρόεδρος των Ποντίων, Ιβάν Σαββίδης, με δηλώσεις του καταδίκασε τις δηλώσεις Φίλη ζητώντας συγχρόνως την παραίτησή του.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ιβάν Σαββίδη:

«Ως Πόντιος, ως Έλληνας, ως άνθρωπος του οποίου οι πρόγονοί είχαν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους πριν από εκατό χρόνια, δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος και να μην καταδικάζω αποτρόπαιες δηλώσεις, σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας, που εκφράστηκαν από έναν επίσημο εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους.

Ιδιαίτερα καταθλιπτικό είναι το γεγονός ότι οι λέξεις της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων, ακούγονται από τα χείλη του Υπουργού Παιδείας!

Σήμερα, όταν η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές, που απαιτούν από τον ελληνικό λαό να είναι ενωμένος στη βάση των θεμελιωδών εθνικών αξιών, οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες, ακόμη και ποινικά ελεγκτέες, επειδή αδικούν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας, τον ελληνικό λαό και την ελληνική ιστορία γενικά, ενώ φέρουν σύγχυση και διχόνοια στην κοινωνία.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο πολιτικός, που κρατά μια τέτοια, μη εποικοδομητική θέση, δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παραμένει στο πόστο του. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οφείλουν να ζητήσουν την παραίτησή του και την έκφραση δημόσιας συγνώμης. Αλλά και να εξετάζουν την ηθική αντιστοίχιση του εκάστοτε επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αυτήν τη θέση.

Ιβάν Σαββίδης».

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

«Οι Έλληνες στα δύσκολα ενώνονται και τα καταφέρνουν». Έτσι λένε. Έτσι δείχνει και η σύγχρονη ιστορία μας εξάλλου. Εγώ μέχρι σήμερα δεν το έχω δει. Ίσως γιατί δεν χρειάστηκε να ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις. Αν και απ’ ότι φαίνεται είναι μπροστά μας…
Αντί να μας ενώνει ο κοινός αγώνας για τη διατήρηση της Ιστορίας μας και της Παράδοσης μας, του Πολιτισμού μας και του αγώνα μας για τη διεθνοποίηση και την Ιστορική μας δικαίωση στο πάγιο αίτημα μας, αυτό της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μας ένωσε και μας «πόρωσε» η ανιστόρητη, προκλητική θέση του Υπ. Παιδείας στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνο.
Ας γίνει λοιπόν αφορμή, η στάση αυτή του Υπ. Παιδείας για να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση κόσμου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Ας γίνει επιτέλους μια μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και την γενικότερη στάση της Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Θεόφιλος Κωτσίδης”
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης είπε πως «κατ’ αρχάς όλος ο ποντιακός ελληνισμός σ’ όλο τον πλανήτη κάτι τέτοιες δηλώσεις τις θεωρούμε ανεύθυνες διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω ότι είναι ανιστόρητοι όταν δεν κάθονται να διαβάσουν τα ντοκουμέντα, την αναγνώριση από τον επιστημονικό τομέα IAGS, ο οποίος όπως γνωρίζετε είναι το ανώτατο όργανο για την αναγνώριση των γενοκτονιών και αυτό ακολουθούν και οι κυβερνήσεις όταν αποφασίσουν να κάνουν κάποια αναγνώριση».

Ο κ. Τσιλφίδης είπε ακόμα πως «υπενθυμίζουμε ότι και η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και πολλά τοπικά Κοινοβούλια και Γερουσίες πολιτειών ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Επιπλέον τόνισε ότι «σύμφωνα με τον νόμο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα και να δικαστεί ο κ. Φίλης ως αρνητής της γενοκτονίας».

Όπως γράφει η εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, οι αντιδράσεις στην ομογένεια είναι καθολικές.

Ο κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής, είπε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις ανεύθυνες, αστήρικτες και επιπόλαιες δεν μπορούν να γίνονται από κανέναν υπουργό, δεν μπορούν να προσβάλλουν τη μνήμη τόσων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης».

«Δεν θέλουμε τη συμπόνια κανενός διότι είπε ότι καταλαβαίνει και συμπονάει κ.λπ. Θέλουμε να γραφούν τα πράγματα με την πραγματική τους ιστορική αλήθεια κι όλες αυτές οι ψυχές των 353 χιλιάδων Ποντίων και των άλλων εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Θρακιωτών να δικαιωθούν» τόνισε.

Ο κ. Βασίλειος Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, είπε πως «ακόμα είναι στη κυβέρνηση ο κ. Φίλης; Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από τον απανταχού Ελληνισμό να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη η Γενοκτονία των αδερφών μας Ποντίων. Θεωρώ ανόητη την τοποθέτηση-δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Εμείς στο εξωτερικό κρατάμε τη δάδα του Ελληνισμού αναμμένη και έχουμε τρέξει πολλές φορές για την Ελλάδα και καθημερινά προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα και το μεγαλείο της ελληνικής φυλής. Αυτός ο κ. Φίλης είναι επικίνδυνος και πρέπει να απομακρυνθεί από τον πρωθυπουργό αμέσως».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και πρώην πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Δημήτρης Μολοχίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εμπιστεύεται την παιδεία των νέων μας στις επικίνδυνες και ανιστόρητες απόψεις του υπουργού Νίκου Φίλη. Ο κ. Φίλης σαν μια νέα Ρεπούση, αγνοώντας το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS – Δεκέμβρης 2007) που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας και του Πόντου, αγνοώντας τα χιλιάδες τεκμήρια από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών (Αυστρίας, Γερμανίας, ΗΠΑ κ.λπ.), αγνοώντας τις εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες επιστημόνων –μεταξύ αυτών και των πέντε επιστημονικών συνεδρίων που διοργανώθηκαν στις ΗΠΑ από το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο–, προδίδει τις θυσίες των προγόνων μας και τους αγώνες του οργανωμένου ποντιακού χώρου όλες αυτές τις δεκαετίες. Η άμεση αποπομπή του από τον πρωθυπουργό είναι πλέον μονόδρομος. Είμαι βέβαιος ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά και όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι της Βόρειας Αμερικής θα πράξουν τα αυτονόητα στις νέες προκλήσεις Φίλη και των υπόλοιπων αρνητών της Ελληνικής Γενοκτονίας».

Ο κ. Γεώργιος Τσιφλίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου του Νόργουοκ του Κονέκτικτατ είπε ότι «εμείς στον Απόδημο Ελληνισμό προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού που έχει γίνει, και μέσα από το ίδιο μας το κράτος αντί να μας υποστηρίξουν και βοηθήσουν γι’ αυτά που κάνουμε, παίρνουν θέσεις και μας βάζουν τρικλοποδιές σ’ αυτά που προσπαθούμε να υπερασπιστούμε» και συμπλήρωσε «είναι απαράδεκτη η δήλωση του υπουργού Παιδείας διότι εάν οι ίδιοι οι δικοί μας λένε αυτά, τι να περιμένουμε από τους ξένους» και συμπλήρωσε «θα έπρεπε να σκεφθεί ξανά τη δήλωσή του και να επανορθώσει». (Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον “Ε.Κ.”)

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Η ευρισκόμενη στη Βιέννη Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου δήλωσε στην ΡΗΡ ότι και στην Αυστρία οι ομογενειακοί Σύλλογοι έχουν ξεσηκωθεί με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη.