ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Μνήμη «μπλάνκο»!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Μία από τις πολλές αδυναμίες που κουβαλάμε ως λαός είναι ότι έχουμε εθνική  μνήμη «μπλάνκο»! Λέω «εθνική» γιατί σε ατομικό επίπεδο είμαστε….Καμήλες! Δεν ξεχνάμε με τίποτα ό,τι μας πρόσβαλε, ό,τι μας έβλαψε, ό,τι μας πρόδωσε σαν άτομα. Αλλά με τίποτα, όμως! Ούτε και με μετάνοια!

Σε «εθνικό» επίπεδο, όμως, είμαστε άλλο πράγμα. Μεγαλόψυχοι με τους εαυτούς μας και με τους …εχθρούς μας! Πριν πεις «κύμινο» έχουμε διαγράψει από τις αρχειοθήκες του εθνικού εγκεφάλου ό,τι κακό μας έκαναν! Αναπτύσσουμε φιλίες, κουμπαριές και συμμαχίες, μ’ αυτούς που μας υποδούλωσαν και που μας έσφαξαν!

Ξεχνάμε αυτά που μας χρωστούν, ξεπερνάμε αυτά που μας «βούτηξαν» είτε είναι Γλυπτά, είτε είναι Δάνεια, είτε είναι Πνεύμα. Μπορούμε ως Έθνος  και συμβιώνουμε με όλα εκείνα που σε ατομικό επίπεδο θα μας έβγαζαν από τα ρούχα μας!

Σκεφτείτε να μπει κάποιος στο σπίτι σας και να σας αρπάξει ένα σπουδαίο έργο Τέχνης! Ή σκεφτείτε κάποιον άλλο να σας έχει πάρει ένα σημαντικό ποσόν σε δανεικά και να μην σας τα επιστρέφει! ‘Η, ακόμη, σκεφθείτε εκείνον που για χρόνια πλούτιζε εκμεταλλευόμενος την πνευματική σας ιδιοκτησία, γιατί ως «αφεντικό» σας έδινε ένα ξεροκόμματο το μήνα!!!

Δεν σας έρχεται κάπως;

Έλα, όμως, που ούτε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνουμε ντόρο, ούτε για το Κατοχικό Δάνειο της Γερμανίας πολυμιλάμε, μα ούτε και για την πνευματική εργασία των γύρω μας δίνουμε σημασία!

Περνάμε σε όλα «μπλάνκο». Στυπόχαρτο, διορθωτικό, πως το λένε!

Κι όπου δεν αρκεί το «μπλάνκο» για να καλύψει όλα όσα δεν θέλουμε να θυμόμαστε, κάνουμε κάτι πιο αποτελεσματικό. Σκίζουμε τις σελίδες! Από τα Σχολικά Βιβλία, από την Ιστορία, ακόμα και από τα σημειωματάριά μας!

Έτσι επιβιώνουμε ως Έθνος «λάθρα Διός» και είμαστε και ευχαριστημένοι!

Επειδή, όμως, το λένε και οι Γραφές: «ω γέγραπται, γέγραπται», πρέπει να βρούμε και τρόπο να δικαιολογήσουμε ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε αυτά που μας έκαναν, διότι διαφορετικά πως θα …ζήσουμε;

Έτσι, αφού σβήνουμε από την εθνική μνήμη τα δυσάρεστα, ψάχνουμε για συγχωροχάρτια, για εξιλεώσεις και για …επιστημονικές θεωρίες!

Μεγαλόκαρδοι τις προσφέρουμε ως κλάδο ελαίας!

Μέχρι να μας ξαναβάλουν στον «ντορβά»…

Καλό;  Σκέπτομαι αυτό να είναι το σενάριο μιας ταινίας που θα γυρίσω …προσεχώς!

Όχι δεν έχω σχέση με τον κινηματογράφο. Ούτε με τα σενάρια.

Μήπως, όμως, έχουν σχέση με την Ιστορία αυτοί που μας κυβερνούν;