Σε έκτακτο EuroWorking Group έως την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η δόση

Αθήνα

Για θετικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας και αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα» και θα επικυρωθούν σε έκτακτο EuroWorking Group «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

»Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ.. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Eurogroup: Πρώτα μετά ανοιχτά θέματα, μετά η ανακεφαλαιοποίση

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόοδο» και το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας.

Αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «έγινε πολύ δουλειά» και η διαδικασία προχωρά ικανοποιητικά, ενώ το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενόμενου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες, κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών και το θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχει δέσμευση για επίλυσή τους έως την άλλη εβδομάδα, οπότε θα μπορέσει να συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group. Εφόσον υπάρξει θετικό συμπέρασμα, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ειδικότερα το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα. Θα πρέπει η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και όλα αυτά είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Για κλίμα καλής συνεργασίας με την Ελλάδα έκανε λόγο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πρόοδος και ένα 20% των διαπραγματεύσεων απομένει να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι στο θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα, ώστε να προστατευτούν οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα προστασίας.

Ο Κλάους Ρέγκλινκ (ESM) σημείωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει πρόοδος αλλά και εκκρεμότητες που απομένουν για να εκταμιευτούν τα νέα ποσά. Τα 10 δισ. ευρώ μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα, ακόμα και εντός της εβδομάδας, αλλά μόνο εφόσον εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των stress test ήταν θετικότερα του αναμενομένου και σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και ίσως τελικά να μην χρειαστούν και τα 86 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν «τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, «εντός της εβδομάδας».

«Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος».

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι.

«Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ