Διεθνή ΜΜΕ: Δεν θα εκταμιευτεί η δόση σήμερα -Χωρίς επίσημη απόφαση το Eurogroup

«Χάρη στην προσφυγική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι», εκτιμά σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το οποίο αναφέρεται στις συζητήσεις για την καταβολή της νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι το ελληνικό δράμα με την κρίση χρέους συνεχίζεται, καθώς εδώ και εβδομάδες η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν πότε θα καταβληθεί η νέα δόση βοήθειας.

Το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφώνησαν με την Αθήνα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκ. ευρώ. Όμως η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τώρα συζητείται αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους για την καταβολή 2 δισεκ. ευρώ. Αυτό έχει αρχίσει να ξυπνά αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, επισημαίνει η Welt.

Όμως αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν, προσθέτει. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Τσίπρας έχει αναχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.
Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.

Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα εκταμιευτεί σήμερα η δόση

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswire, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα απελευθερώσουν την δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μεταβίβαση του ποσού προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική πλευρά και οι πιστωτές ελπίζουν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι την Τετάρτη. Η αξιολόγηση των τελευταίων προσπαθειών θα γίνει από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Πηγή: Διεθνή ΜΜΕ: Δεν θα εκταμιευτεί η δόση σήμερα -Χωρίς επίσημη απόφαση το Eurogroup | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/234820/diethni-mme-den-tha-ektamieytei-i-dosi-simera-horis-episimi-apofasi-eurogroup#ixzz3r07FK48F