Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία των Αποδήμων Κυπρίων στην Αμερική

Νέα Υόρκη. Το βιβλίου του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Αντώνη Καβάζη «Ασγάτα: Ιστορία και μνήμες», παρουσίασε σε εκδήλωση την προ περασμένη Κυριακή στην Αστόρια, ο Σύλλογος Ασγατιτών Αμερικής «Κύπρος». Πρόκειται για ένα πολυετές ερευνητικό έργο το Ασγατίτη πρώην λυκειάρχη, ο οποίος όχι απλά καταγράφει την ιστορία μιας κοινότητας της Κύπρου, αλλά βασισμένος στα αρχεία του μετανάστη στην Αμερική Κώστα Πύρρου και την αλληλογραφία του αείμνηστου Πύρρου με τον πατέρα του, περιέχει πλούσιο υλικό από το σωματείο Ασγατιτών Αμερικής και την ιστορία της δημιουργίας των συλλόγων της κυπριακής παροικίας.

Χορηγός της έκδοσης του βιβλίου ήταν ο Σύλλογος Ασγατιτών Αμερικής.

«Το βιβλίο αυτό περιέχει πράγματα που δεν υπάρχουν στα αρχεία των κυπριακών συλλόγων», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασγατιτών Πίτερ Λούκας, περιγράφοντας πως πριν από 20 χρόνια ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου αυτού. Ο κ. Λούκας απέτισε φόρο τιμής στο αείμνηστο Κώστα Πύρρο, ο οποίος ήλθε στην Αμερική το 1934 και το 1936 απεφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης. Χαρακτήρισε τον Κώστα Πύρρο στυλοβάτη της κυπριακής παροικίας, επισημαίνοντας ότι κατέγραφε την ιστορία του συλλόγου της Ασγάτας κι άλλων κυπριακών σωματείων. Όταν απεβίωσε, τα ανίψια του Μιχάλης και Κώστας Κιννής βρήκαν το αρχείο του το οποίο παραδόθηκε προς αξιοποίηση στον συγγραφέα Αντώνη Καβάζη.

Ως «πράξη πατριωτισμού και φιλοπατρίας» χαρακτήρισε την καταγραφή της ιστορίας μιας κοινότητας της Κύπρου στις σημερινές συνθήκες, ο Αντώνης Καβάζης.

«Η διαφύλαξη και διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού μας είναι απαραίτητη. Βλέπουμε εξάλλου ότι οι Τούρκοι αμέσως μετά την εισβολή και κατάληψη της μισής μας πατρίδας επιδόθηκαν συστηματικά στην αλλαγή των ονομάτων και των τοπωνυμίων των κατεχομένων χωριών μας….. Από αυτά τα συναισθήματα ορμώμενος ξεκίνησα από τη δεκαετία του ’80 να συλλέγω στοιχεία που αφορούσαν το χωριό μας».

Η πολύχρονη έρευνα του Αντώνη Καβάζη βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα του κράτους, στα αρχεία της Μητρόπολης Κιτίου, σε ιστορικά βιβλία και χάρτες και για τα νεότερα χρόνια, στο αρχείο του Κώστα Πύρρου, στο αρχείο του αείμνηστου πατέρα του, αλλά και σε συνεντεύξεις και αφηγήσεις συγχωριανών που γεννήθηκαν στις αρχές του 1900.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, για την ιστορία της Ασγάτας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χωρίζεται σε 18 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν τη γεωγραφική θέση του χωριού, την ίδρυση, την ονομασία, την εκπαίδευση, την εκκλησία και τους ιερείς, τα μεταλλεία και γενικά τη δράση των κατοίκων του χωριού μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο σύλλογο Ασγατιτών Αμερικής «Κύπρος».

«Γιατί είναι αδιανόητο να ασχοληθεί κάποιος με την ιστορία της Ασγατας και να μην αναφερθεί στο σύλλογο της Ασγάτας», είπε ο κ. Καβάζης, αναφέροντας ότι η δράση του συλλόγου φαίνεται από τα μηνιαία δελτία που εξέδιδε ο σύλλογος από το 1935 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για όποιον θελήσει να ασχοληθεί με την ιστορία της κυπριακής μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στα αρχεία του Κώστα Πύρρου, είπε ότι στις σημειώσεις ανακάλυψε ότι είχε αρχίσει να γράφει και για την ιστορία της Ασγάτας και στον πρόλογό του κατέληγε ως εξής: «Ελπίζω ότι κάποιος Ασγατίτης εις το μέλλον θα συνεχίσει την ιστορία μου, διατελώ και χαιρετίζω όλους τους Ασγατίτες».

Ο κ. Καβάζης χαρακτήρισε τον Κώστα Πύρρο σπάνιο άνθρωπο και ευπατρίδη που αφιέρωσε τη ζωή του για την εξυπηρέτηση του χωριού του και της Κύπρου «και του αξίζει ο δημόσιος έπαινος. Όπως επίσης έπαινοι κι ευγνωμοσύνη αξίζουν σε όλους τους μετέπειτα προέδρου του συλλόγου Ασγατιτών Αμερικής, στα μέλη των δ.σ. και στα απλά μέλη του συλλόγου, γιατί η και η απλή συμμετοχή και μόνο στις εκδηλώσεις του συλλόγου αποτελεί προσφορά η οποία πρέπει να εκτιμάται».

Να σημειωθεί ότι πέραν των στοιχείων της Ασγάτας, το αρχείο του Κώστα Πύρρου περιέχει στοιχεία για «το ιστορικό της ίδρυσης των κυπριακών σωματείων στην Αμερική».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο καταγόμενος από την Ασγάτα δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης, Κώστας Κωνσταντινίδης – που απένειμε στον κ. Καβάζη τιμητική διάκριση – ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου κι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Συλλόγων Αμερικής, Νίκος Τζιάζας.

Αποστόλης Ζουπανιώτης

neoskosmos.com