Μαρτυρία Ελληνίδας – Παρίσι: Βρήκα ματωμένες πετσέτες και ορό στο δρόμο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στο σπίτι μόλις ακούσαμε χθες για την επίθεση στο Παρίσι, η πρώτη μας σκέψη ήταν στη Λένα. Φίλη και μία από τις χιλιάδες Ελληνίδες της γαλλικής πρωτεύουσας. Έφυγε από την Ελλάδα τρία χρόνια πριν για να βρει δουλειά εκεί, ενώ πρόσφατα μετακόμισε στο 11ο Διαμέρισμα, κοντά στο θέατρο Μπατακλάν, το οποίο ήταν ένας από τους στόχους των τρομοκρατών το βράδυ της Παρασκευής. Λίγη ώρα μετά μέσω μίας ειδικής εφαρμογής στο Facebook μας ενημέρωνε ότι είναι ασφαλής. Μιλήσαμε ξανά σήμερα το πρωί. Ήταν εμφανώς επηρεασμένη, αλλά ψύχραιμη.

Μιλώντας μαζί της περιγράφει το σοκ, που όπως λέει ήταν το πρώτο συναίσθημα που την κυρίευσε μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί.

«Ήμουν στο σπίτι. Άκουσα τον ήχο από τις σειρήνες και τότε κατάλαβα ότι κάτι έχει συμβεί. Μπήκα στο ίντερνετ και άρχισα να ψάχνω. Όλα τα χτυπήματα έγιναν ταυτόχρονα και σχεδόν απόλυτα συγχρονισμένα», λέει η δημοσιογράφος Λένα Γκόβαρη στο news.gr.

«Η πιο χαρακτηριστική εικόνα ήταν ότι πολύς κόσμος, αλλά και φίλοι με τους οποίους επικοινώνησα στη διάρκεια της νύχτας είχαν βγει. Αναγκάστηκαν όμως να παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκονταν, καθότι οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι και δεν υπήρχε τρόπος να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κλειστοί δρόμοι, κλειστό το μετρό, τα ταξί δεν κυκλοφορούσαν. Επικράτησε πανικός αρχικά. Εγώ απέφυγα να βγω αμέσως έξω γιατί φοβόμουν», λέει η ίδια.

Η επόμενη μέρα

Βγαίνοντας σήμερα το πρωί από το σπίτι, ήθελε να έχει εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισε ήταν μερικές ματωμένες πετσέτες σε ένα παγκάκι και έναν ορό. «Αυτό ήταν το δεύτερο σοκ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Από χθες το βράδυ κόσμος κυκλοφορούσε σε διάφορα σημεία με βαλίτσες, πιθανότατα ταξιδιώτες. Αρκετά βαν του στρατού βρίσκονταν διάσπαρτα σε σημεία της πόλης και παντού ήταν ακροβολισμένη η αστυνομία. Παρόλ’ αυτά σήμερα τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Η επίδραση του πανικού άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, ο στρατός εγκατέλειψε τα πόστα του, παρά τα όσα περιγράφουν ορισμένοι στη διάθεσή τους για παραπληροφόρηση. Ωστόσο η αστυνομία βρίσκεται ακόμα στους δρόμους, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν κλειστοί στην περιοχή. Κλειστά είναι επίσης τα εστιατόρια, καθώς και σταθμοί του μετρό που βρίσκονται κοντά στον πολυχώρο Μπατακλάν. Όλα είναι παγωμένα. Είναι εμφανές. Κατ’ τ’ αλλά φαίνεται πως μετά το αρχικό σοκ η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

«Βγήκα και δεύτερη φορά έξω σήμερα το πρωί. Έπρεπε να υποδεχθώ έναν φίλο, ο οποίος ερχόταν στο Παρίσι. Τον συνάντησα με αρκετή ώρα καθυστέρηση, δεδομένου ότι πλέον οι έλεγχοι επιβατών στο αεροδρόμιο είναι εξονυχιστικοί», συμπληρώνει.

Αυτή τη στιγμή πάντως, όλα τα μουσεία στην περιοχή είναι κλειστά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αλλά μόνο στην περιοχή όπου βρίσκεται η πλατεία Δημοκρατίας. Στις υπόλοιπες περιοχές της πρωτεύουσας οι ρυθμοί ζωής κυλούν κανονικά.