Παγκόσμιο σοκ από την εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επίθεση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σειρά έξι συντονισμένων επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία -εστιατόρια και μπαρ- μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Όμως το επίκεντρο υπήρξε ή ομηρία περίπου 100 πολιτών στο θέατρο Bataclan της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έληξε με λουτρό αίματος.

Συνολικά περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Περίπου εκατό από τους νεκρούς είναι στο θέατρο Bataclan και 40 σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με γάλλο εισαγγελέα, συνολικά πέντε από τους δράστες ενδέχεται να είναι νεκροί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σε μία προφανώς συντονισμένη τρομοκρατική επιχείρηση, επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του Παρισίου, μεταξύ των οποίων μία πολυσύχναστη καφετέρια και ένα εμπορικό κέντρο. Η αστυνομία κάνει λόγο για επιθέσεις σε επτά διαφορετικά σημεία.

Το μεγαλύτερο θρίλερ όμως εκτυλίχθηκε στον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου εισέβαλαν ένοπλοι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία ροκ συγκροτήματος και κράτησαν 60 με 100 ομήρους. Αναφορές στα social media έκαναν λόγο για εκτελέσεις ομήρων και για πυροβολισμούς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι δράστες φώναζαν “Ο Θεός είναι Μεγάλος” στα αραβικά. Λίγο πριν τις 2 το βράδυ πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν νεκροί δύο ένοπλοι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται τι Γαλλικό Πρακτορείο, μέσα στο Bataclan βρίσκονται “περίπου 100 νεκροί”.

Νωρίτερα, εκρήξεις είχαν ακουστεί έξω από το γήπεδο Stade de France κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης ποδοσφαίρου ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Κλείνουν τα σύνορα της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στο Stade de France την ώρα των επιθέσεων, μετέβη εσπευσμένα στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κατάστασης. Σε δηλώσεις του λίγο πριν τη 1 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσε πως η Γαλλία τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πιθανόν να απαγορευθεί η κυκλοφορία, ενώ έχει δοθεί εντολή να κατέβει ο στρατός στους δρόμους. Ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας, ώστε να μην μπορέσουν οι δράστες να διαφύγουν.

Παράλληλα, εξαιτίας των έκτακτων περιστάσεων ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μεταβεί στη σύνοδο της G-20, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη αργότερα στο Bataclan, όπου σε νέες δηλώσεις του διεμήνυσε πως θα πολεμήσει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις “ανελέητα”.

Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Την ευθύνη για τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβε επίσημα το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα η ισλαμιστική οργάνωση απειλεί με χτυπήματα στο Λονδίνο και τη Ρώμη.

Δηλώσεις Τσίπρα

Τα βαθιά συλλυπητήριά του για τις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον γαλλικό λαό, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

«Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό», αναφέρει παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.