ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

Η Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τα 32 χρόνια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο (15.11.1983)

“Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας πριν από 32 χρόνια αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Η τουρκική στρατιωτική εισβολή, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή από τον τουρκικό στρατό και ο εποικισμός τμήματος του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απαράδεκτο ιστορικό αναχρονισμό.

Η διεθνής κοινότητα, με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (541/83 και 550/84), έχει επαναβεβαιώσει τον σεβασμό της στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζοντας ως νομικά άκυρη την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας και καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, και να μην την διευκολύνουν ή βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ. Η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας”.