Ομπάμα: Θα τελειώσουμε το Ισλαμικό Κράτος, θα καταλάβουμε τα εδάφη τους, δεν τους φοβόμαστε

«Θα τους τελειώσουμε. Θα ανακτήσουμε τα εδάφη όπου βρίσκονται, θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή τους, θα συλλάβουμε τους επικεφαλής τους, θα εξαρθρώσουμε τα κυκλώματά τους» δήλωσε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα για το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας (Asean) ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε αποφασισμένος να συνεχίσει ανελέητα τον αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με τους συμμάχους του. «Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω. Θα τους τελειώσουμε. Θα ανακτήσουμε τα εδάφη όπου βρίσκονται, θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή τους, θα συλλάβουμε τους επικεφαλής τους, θα εξαρθρώσουμε τα κυκλώματά τους, τις γραμμές ανατροφοδοσίας τους και θα τους τελειώσουμε», είπε.
«Εκτός από να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες, εκτός από να λαμβάνουμε αποτελεσματικές πληροφορίες, εκτός από να χτυπάμε με πυραύλους και να τους κόψουμε τη χρηματοδότηση, το πιο δυνατό εργαλείο που διαθέτουμε για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος είναι να δηλώσουμε ότι δεν φοβόμαστε» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέδωσε τιμή στην Nohemi Gonzalez, μια αμερικανο-μεξικανή φοιτήτρια που χάθηκε στο μακελειό στο Παρίσι καθώς και στην αμερικανίδα Anita Ashok Datar, που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάλι της Αφρικής. «Αυτές οι δύο λαμπρές γυναίκες μου θυμίζουν τις κόρες και τη μητέρα μου. Δεν θα υποκύψουμε στο φόβο που είναι και η βασική εξουσία αυτών των τρομοκρατών», είπε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει κανονικά στη Σύνοδο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο, παρά τις επιθέσεις. Θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία, η οποία συμμετέχει στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, να συνεχίσει τις προσπάθειές της και να χτυπάει το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ρωσία θα δεχθεί τελικά μια μεταβατική εξουσία στη Συρία η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία. Για το θέμα αυτό θα συζητήσουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη, στη Μόσχα.