Έρημη πόλη για τρίτη ημέρα οι Βρυξέλλες υπό το φόβο τρομοκρατικής απειλής

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πόλη-φάντασμα για τρίτη ημέρα οι Βρυξέλλες, εν μέσω αστυνομικών επιχειρήσεων που έχουν οδηγήσει σε 21 συλλήψεις. Με το επίπεδο συναγερμού να παραμένει στο 4, η πρωτεύουσα του Βελγίου έχει ερημώσει και ο λόγος δεν είναι μόνο το κρύο, σημειώνει η Le Soir.

 Η χώρα παραμένει για τρίτη ημέρα, και μετά τις επιχειρήσεις, σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τις Βρυξέλλες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και το μετρό και τα σχολεία κλειστά και τη Δευτέρα.

Τα μέτρα ασφαλείας (επίπεδο 4 για τις Βρυξέλλες, επίπεδο 3 για όλο το υπόλοιπο Βέλγιο) αναμένεται να επανεξεταστούν το απόγευμα.

Μάλιστα, δημοσιογράφος της εφημερίδας σημειώνει ότι έξω από τον σταθμό των τρένων υπάρχουν περισσότεροι δημοσιογράφοι από στρατιώτες ή περαστικούς. Η δημοσιογράφος ανεβάζει στο Twitter φωτογραφίες μιας έρημης πόλης.

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης είναι κλειστά και ότι οι δρόμοι -που συνήθως σφύζουν από ζωή- είναι σχεδόν άδειοι.

Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε στο «πορτοκαλί», με ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας και του στρατού για τη φύλαξη του κτιρίου.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά, το επίπεδο συναγερμού δεν θεωρήθηκε αναγκαίο να αυξηθεί από «κίτρινο» -το οποίο είχε καθιερωθεί μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo- σε «πορτοκαλί». Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν ότι το κτίριο της Επιτροπής δεν αποτελεί εν δυνάμει στόχο.

«Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός έλεγχος έχει αυξηθεί εκεί που χρειάζεται, ωστόσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ηρεμία και ψυχραιμία» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι γίνονται έλεγχοι και στα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα στον περίγυρο του κτιρίου.

Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη παρουσία του προσωπικού δήλωσε πως λόγω των κλειστών σχολείων έχουν τεθεί σε εφαρμογή ευέλικτες ρυθμίσεις, κυρίως για τους γονείς.
Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι πέντε ακόμα άτομα συνελήφθησαν σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη το πρωί της Δευτέρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων από το βράδυ της Κυριακής σε 21.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν πέντε έφοδοι στην περιοχή των Βρυξελλών και άλλοι δύο στην Λιέγη.

Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στις Βρυξέλλες και το Σαρλερουά το βράδυ της Κυριακής.

Ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες δεν ήταν πάντως ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνεχίζει να διαφεύγει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διαδίδονται στα βελγικά ΜΜΕ (όπως στην Soir, η οποία επικαλείται δικές της πληροφορίες) υποστηρίζουν πως ο ύποπτος ενδέχεται να έχει διαφύγει στη Γερμανία μέσω Λιέγης – ισχυρισμός για τον οποίο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αναφορά, και ενδεχόμενο στο οποίο δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ούτε οι βελγικές ούτε οι γερμανικές Αρχές.Newsroom ΔΟΛ