Προσφορά 60.000 δολαρίων για υποτροφίες κυπρίων φοιτητών από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Πηγή:Greeknewsonline,com

Την Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντρη Αναστασιάδη, τίμησε η Φιλόπτωχος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στη διάρκεια του 62ου ετήσιου “Χορού των Χρυσανθέμων” που με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο Mandarin Oriental Hotel στο Μανχάταν.

Παράλληλα, πιστή στην αποστολή της, προσέφερε δωρεά δέκα χιλιάδων δολαρίων στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τhe Independent Social Support Body) που ιδρύθηκε φέτος στην Κύπρο με πρωτοβουλία της κ. Αναστασιάδη. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προσέφερε στην Πρώτη Κυρία της Κύπρου το ποσό των 50.000 δολαρίων, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

Το φιλανθρωπικό γκαλά ξεκίνησε με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή βοηθούμενος από τον Αρχιδιάκονο, π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η Νικόλ Πεταλλίδη του FOX Business Network.

“Το Chrysanthemum Ball είναι η μεγαλύτερη ερανική μας εκδήλωση”, τόνισε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού, Δρ. Μιράντα Κοφινά, και πρόσθεσε πως τα έσοδα της βραδιάς επιτρέπουν στη Φιλόπτωχο να επιτελεί το πλούσιο έργο της, προσφέροντας πάνω από εκατό χιλιάδες δολάρια ετησίως σε διάφορους κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας συμπληρώνει, είπε, 121 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ομογένεια και αριθμεί σήμερα 275 μέλη.

“Η αποψινή βραδιά είναι όμως ξεχωριστή, καθώς τιμούμε μια καταπληκτική γυναίκα με εξαιρετικό πάθος και αγάπη για τη φιλανθρωπία”, επισήμανε η Δρ. Κοφινά και ευχαρίστησε τις συμπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής και όλες τις κυρίες που εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Ιωάννης Βλάχος, επισήμανε ότι από τη σύντομη γνωριμία με την κ. Αναστασιάδη έχει σχηματίσει την εικόνα ενός ανθρώπου πιστού, αληθινού και αξιοπρεπή. Ευχαρίστησε την πρόεδρο και την οργανωτική επιτροπή του γκαλά, ενώ αναφέρθηκε και στην παράλληλη εκδήλωση “Young Professionals Connect for Charity”, που έλαβε χώρα στη διπλανή αίθουσα με τη συμμετοχή 360 νέων. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης την οργανωτική ευθύνη της οποίας είχε 25μελής επιτροπή με επικεφαλής τους Τζάστιν Μποζονέλη, Στέφανι Παντελίδη και Μαντλίν Λαμπίρη, δόθηκαν στον οργανισμό Feed the Children Everywhere.

Παρουσιάζοντας την κ. Αναστασιάδη, η Ανθή Φιλίππου, σύζυγος του Γενικού Προξένου της Κύπρου, Βασίλη Φιλίππου, η οποία τιμητικά ηγήθηκε της οργανωτικής επιτροπής μαζί με τις κυρίες Κατερίνα Μουτούσση, Καρλίν Σούμα και Ρένα Μελή, είπε ότι η τιμώμενη είναι μια εξαιρετική υποστηρίκτρια όλων όσων η Φιλόπτωχος πρεσβεύει, ενώ ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αποδεχόμενη το βραβείο εκ μέρους όλων των Κυπρίων, όπως είπε, η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως το “Chrysanthemum Ball” αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελληνικής φιλανθρωπίας στην καλύτερή της μορφή” και “παρέχει μια ευκαιρία να έρθουν κοντά διαφορετικές γενιές κάτω από την ομπρέλα της γενναιοδωρίας που είναι βασικό στοιχείο της Ορθόδοξης πίστης μας”.

Απαριθμώντας τις πολυάριθμες φιλανθρωπικές της δράσεις, ανάμεσά τους και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, η κ. Αναστασιάδη εξήρε το έργο της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού, λέγοντας πως “η ανεκτίμητη συνεισφορά σας αποτελεί την επιτομή του νοήματος της φιλανθρωπίας, την αγάπη για τον άνθρωπο”.

“Είστε ιδιαίτερα ευλογημένοι που έχετε ως πνευματικό σας ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο”, τόνισε η κ. Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας ότι ο Σεβασμιώτατος ήταν ο πρώτος που αγκάλιασε και υποστήριξε το όραμα της για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που έχει ως στόχο να βοηθήσει οικονομικά φοιτητές που λόγω της κρίσης κινδυνεύουν να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. “Χωρίς την άμεση υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίησή του”, πρόσθεσε.

Ηδη, όπως ανέφερε η κ. Αναστασιάδη, έχουν υποβληθεί χίλιες αιτήσεις για βοήθεια, οι οποίες θα εξεταστούν διεξοδικά από την επιτροπή, και ο αριθμός τους δείχνει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του νέου φορέα και πόσο μεγάλη η ανάγκη για οικονομική υποστήριξη. “Αυτό είναι που καθιστά τόσο κρίσιμη την προσφορά σας, καθώς επενδύετε στο μέλλον της Κύπρου”, πρόσθεσε και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της στη Φιλόπτωχο.

Προσέφερε δε ως δώρο στην πρόεδρο Δρ. Κοφινά, μια αναμνηστική φωτογραφία από το γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προς τιμήν της ιδίας με τη συμμετοχή της Φιλοπτώχου κατά την προηγούμενη επίσκεψή της το Σεπτέμβριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο, τόνισε ότι ο έπαινος για το έργο και την προσφορά στην Κύπρο ανήκει στις κυρίες της Φιλοπτώχου και στο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής και ευχαρίστησε την κ. Αναστασιάδη για “την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με τον αγαπημένο και ηρωικό λαό της Κύπρου και την ηγεσία της Κύπρου στο πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη και της Πρώτης Κυρίας”.

Αναφερόμενος στον Ανεξάρτητο Κοινωνικό Φορέα Στήριξης είπε ότι αντικειμενικά αποτελεί ένα πρόγραμμα με υποδειγματική λειτουργία του διέπεται από σαφήνεια σκοπού, διαφάνεια, υπευθυνότητα και υπεύθυνη διαχείριση χρημάτων και αιτήσεων για βοήθεια.

Με αναφορές σε τέσσερις βασικές αρχές από την Καινή Διαθήκη υπέδειξε ο Σεβασμιώτατος τι βρίσκεται πίσω από την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν στο χώρο της φιλανθρωπίας η Πρώτη Κυρία και η Φιλόπτωχος. Χαρακτηριστικά ανέφερε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη που δείχνει την χωρίς διακρίσεις και ολοκληρωμένη βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Υπενθύμισε ακόμη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου “μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης, ιλαρόν γαρ δότην αγαπά Θεός” (Β Κορινθίους, 9-7), ότι η φιλανθρωπία δεν πρέπει να γίνεται με λύπη ή από ανάγκη, αλλά με χαρά στην καρδιά, “η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει” (Α Κορινθίους 13), ότι μπορεί όλα τα εγχειρήματά μας να αποτύχουν η αγάπη όμως ποτέ δεν ξεπέφτει και τέλος, “το καλόν ποιούντες μη εγκακώμεν” (Προς Γαλάτας 6-9), ότι ας μην αποθαρρυνόμαστε όταν κάνουμε το καλό.

“Στα πρόσωπα της Πρώτης Κυρίας και των κυριών της Φιλοπτώχου έχουμε αυτές τις τέσσερις βασικές αρχές από την Καινή Διαθήκη”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Το πρωί της Παρασκευής, η Πρώτη Κυρία επισκέφθηκε το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τα παιδιά του σχολείου και τους δασκάλους. Την κα Αναστασιάδου καλωσόρισαν ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Ακολούθησε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν τα παιδιά του σχολείου, που περιλάμβανε Κυπριακά τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων του Κώστα Μόντη.

Η κα Αναστασιάδου εξέφρασε τη συγκίνηση της για το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της για το έργο που διατελεί το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η κα Αναστασιάδου ξεναγήθηκε σε διάφορες τάξεις το σχολείου όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαθητές και πρόσφερε δώρα.

Την Τετάρτη το βράδυ παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης κοσμημάτων της Κύπριας σχεδιάστριας, Μαρίας Κοτσιώνη, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Την Πρώτη κυρία συνόδευε στις επαφές της στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Φιλίππου.