Για μία νέα διεθνή «ηγετική δομή» της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ξεκίνησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της PanHellenic Post, η ηλεκτρονική αποστολή κατατοπιστικού υπομνήματος, εκ μέρους των  εμπνευστών της ιδέας συγκρότησης μιας νέας ηγετικής δομής της Ομογένειας, σε επιλεγμένους ομογενείς, παγκοσμίως.

Οι παραλήπτες του υπομνήματος προσκαλούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να απαντήσουν σε τακτό χρονικό διάστημα, εάν αποδέχονται κατ’ αρχήν την πρόταση για τη δημιουργία της νέας ηγετικής δομής εκπροσώπησης της ομογένειας,  η οποία  θα στηριχθεί σε βάση και ατζέντα τελείως διαφορετική από ό,τι μέχρι σήμερα ίσχυε.

Όσοι εκ των παραληπτών αποδεχθούν το γράμμα και το πνεύμα του υπομνήματος (το οποίο σύμφωνα με τους εμπνευστές του είναι ανοικτό σε συζήτηση και ενδεχόμενες βελτιώσεις ή και μεταβολές) θα θεωρούνται αυτομάτως Ιδρυτικά Μέλη ενώ η πρώτη διερευνητική συνάντηση προγραμματίζεται με την είσοδο του νέου έτους 2016, πιθανότατα στην Νέα Υόρκη.

Εκεί, στην πρώτη συνάντηση, θα αποφασιστούν, μεταξύ άλλων, εάν και πως θα προχωρήσει το εγχείρημα, ποια ακριβώς μορφή θα λάβει, θα συζητηθούν το όνομα που θα δοθεί στην νέα ηγετική δομή, οι ρόλοι και το Καταστατικό της οργάνωσης.

Η δομή και η λειτουργία της νέας ηγετικής οργάνωσης,  θα κινείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε νέα φιλοσοφία, σύγχρονη διάρθρωση και δημοκρατικό πλαίσιο. Θα λειτουργεί δε, όχι ανταγωνιστικά, αλλά  ενισχυτικά και αντιπροσωπευτικά με όλες τις υφιστάμενες σήμερα ομογενειακές οργανώσεις και των τριών βαθμίδων σε όλες τις χώρες.

Η νέα «Δομή» θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς εξαρτήσεις από πολιτικά κόμματα και θα λογοδοτεί απευθείας στην Ομογένεια από την οποία και άμεσα θα εκλέγεται η ηγεσία της.

Να σημειωθεί ότι χρόνια τώρα συζητείτο σε κλειστούς και ανοιχτούς ομογενειακούς κύκλους η ανάγκη δημιουργίας ενός παρόμοιου σχήματος. Κανείς, όμως, μέχρι σήμερα δεν είχε ξεκινήσει την προσπάθεια. Οι δε συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ σημαντικών ομογενών, αν και συμφωνούσαν στο «πρέπει», εντούτοις βραδυπορούσαν καθώς αναμένονταν και οι κινήσεις των Αθηνών.

Τη φορά αυτή την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μία διερευνητική προσπάθεια ανέλαβε ο Νίκος Αποστολόπουλος, από τη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρώην πρόεδρος των «Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Panhellenic Post με τον κ. Αποστολόπουλο, μας δήλωσε:

«Είναι μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, διαφορετικό απ’ ό, τι ξέραμε μέχρι σήμερα, που να αντιπροσωπεύει την ομογένεια, να προέρχεται από την ομογένεια και να συντηρείται από την Ομογένεια, εργαζόμενο αόκνως για τους σκοπούς της Ομογένειας,  υπηρετώντας και τον ελληνισμό, στο αδιαίρετο σύνολό του.  Σ΄ αυτήν την προσπάθεια είμαστε ΟΛΟΙ μαζί. Εγώ απλά πήρα την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει κάτι».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι πρώτες θετικές απαντήσεις έχουν φθάσει ενώ διατυπώνονται και ορισμένα διευκρινιστικά ερωτήματα, κάτι που θεωρείται εύλογο και θεμιτό.