Ξεκινούν από σήμερα οι κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Ξεκινάει τη Δευτέρα η διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των Ταμείων, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών  και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, στη συγκεκριμένη κατηγορία των μεγαλοοφειλετών ανήκουν πάνω από 8.000 άτομα, τα οποία χρωστούν 6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Βάσει του σχεδιασμού θα μπορούν να αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank ,Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Πηγή:enikos.gr