Η Δικαστική Αρχή όρισε νέο μέλος και προσωρινό Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ρεπορτάζ για τη Δικαιοσύνη και το ΣΑΕ , χρήζει ορισμένων διευκρινήσεων οι οποίες προέκυψαν μετά τη δημοσίευσή του.

Πρώτο. Στην Δικαστική Αρχή προσέφυγε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, μέσω του Νομικού Συμβούλου του Κράτους,  για τον διορισμό προσωρινού Δ.Σ.  του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού ενώ εγχείρησε και ονομαστικό κατάλογο πρώην μελών προκειμένου να αντικατασταθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού το μέλος Θόδωρος Σπυρόπουλος ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε.

Δεύτερο. Ο διορισμός του κ. Άγγελου Ασλανίδη στο ΔΣ του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού έγινε από την Δικαστική Αρχή και όχι από τη ΓΓΑΕ η οποία δεν έχει, ως μας ελέχθη, δικαίωμα να ορίζει μέλη στο ΔΣ. Ο κ. Ασλανίδης διορίστηκε ως μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και όχι ως  αντικαταστάτης Συντονιστής για την Αμερική.

Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟς ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Στεφ. Ταμβάκη ως Πρόεδρος.

Ιωαν. Δάγωνα ως Συντονιστής Περιφέρειας Καναδά.

Νικηφ. Νικολαΐδη ως Συντονιστής Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

Γεώργιος Αμαραντίδη ως Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης.

Γεώργιο Αγγελόπουλο ως Συντονιστή Περιφέρειας  Ωκεανίας & Άπω Ανατολής

Ιβάν Σαββίδη ως Συντονιστής Περιφέρειας Χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Χάρη Γκουβέλη ως Συντονιστή περιφέρειας Ν. Αφρικής.

Αγαθάγγελο Ασλανίδη ως πρώην Συντονιστή περιφέρειας Ευρώπης,

Όλγα Σαραντοπούλου ως Γραμματέα

Κων. Δημητρίου ως Ταμία.

Φίλιπ Κριστοφέρ ως εκπρόσωπο της ΠΣΕΚΑ

Με εξουσία, αφού συγκροτηθεί το Σώμα να ενεργήσει σύμφωνα με τους ορισμούς  της συστατικής πράξης του ΑΝ2039/39 και των Διαταγμάτων που επιδόθηκαν ή θα επιδοθούν  σε εκτέλεση του νόμου αυτού και των λοιπών σχετικών Νόμων και Διαταγμάτων, κάθε πράξη Διοίκησης και Διαχείρισης  του Ιδρύματος με σκοπό την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία του νομιμοποιημένη για το σκοπό αυτό να παρίσταται και να να εκπροσωπεί το ως άνω Ίδρυμα ενώπιον των Δικαστηρίων  και των Αρχών και να συνάπτει Δικαιοπραξίες με ιδιώτες εντός δε των 6 μηνών που θα διαρκέσει η θητεία της προσωρινής Διοίκησης,πρέπει να ενεργήσει κάθε Πράξη ώστε να συγκληθεί τακτική Γενική Συνέλευση για την εκλογή οριστικής Διοίκησης του Ιδρύματος.

Σε δημόσια Συνεδρίαση, 12 Αυγούστου 2015. Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής  παραγγέλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα Δικαστική Απόφαση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τ………………….., Θεσσαλονίκη 6 Νοεμβρίου 2015.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕ ΛΙΓΟ

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζαμε ακόμη  ότι σύμφωνα με το Νόμο 3480/2006,  η θητεία του τελευταίου προεδρείου ΣΑΕ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010.  Παραχωρήθηκε η από το νόμο προβλεπόμενη διετής παράταση του προεδρείου του ΣΑΕ η οποία και αυτή έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2012. Ωστόσο η τότε -και οι μετέπειτα κυβερνήσεις- δεν συγκάλεσαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ για να εκλεγεί νέο προεδρείο.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα,  ορισμένα μέλη του Προεδρείου οικειοθελώς παραιτήθηκαν ή θεωρήθηκε ότι παραιτήθηκαν, κάποια άλλα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται  ως “τοπικές οργανώσεις  ΣΑΕ” και κάποια άλλα απλώς χρησιμοποιούν ακόμη την ιδιότητα τους με το εύλογο επιχείρημα ότι είναι εκλεγμένοι από την ομογένεια και, επομένως, συνεχίζουν άτυπα μέχρι να εκλεγεί καινούργιο προεδρείο…

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων καθώς ο «οραματισθείς» την αλλαγή του Νόμου 3480/2006 πρώην Υφυπουργός της κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (2010) Δημήτρης Δόλλης, άφησε το θέμα σε εκκρεμότητα για να το κληρονομήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις.

Ένα από τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα όλα αυτά τα “αδρανή” χρόνια,  αφορά τη μισθοδοσία των δύο διοικητικών υπαλλήλων και τις εισφορές ΙΚΑ, ενώ, μετά την έξωση του ΣΑΕ από τα Γραφεία του από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη,  σε ιδιότυπη ομηρία βρίσκονται τα αρχεία, τα έπιπλα, οι δαπάνες ανακατασκευής του κτιρίου (Δωρεά Θωμά Μακρίδη) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως γραφεία του ΣΑΕ. “Ξεκρέμαστα” έμειναν και κάποια Προγράμματα του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού, όπως «η Κιβωτός του Ελληνισμού»,  το Πρόγραμμα «E learning”, η «Πιστωτική κάρτα ομογενή» (μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) κ.α.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον μη εισέτι αναθεωρημένο Νόμο 3480/2006, τα μέλη του προεδρείου του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, είναι υπεύθυνα με την προσωπική τους περιουσία γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να τακτοποιηθεί από το Κράτος η οφειλή τόσο προς τις δύο υπαλλήλους όσο και προς το ΙΚΑ. Διαφορετικά η ευθύνη (και η οφειλή) θα βαρύνει το ΔΣ του Ιδρύματος…

Σημειώνεται ότι το 2012 είχε συνταχθεί νομοσχέδιο για το ΣΑΕ από τον τότε Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα το οποίο, μάλιστα, είχε ανέβει και στην “Διαύγεια”. Ο ανασχηματισμός της τότε Κυβέρνησης Σαμαρά, απέτρεψε την ψήφισή του ενώ τα μέλη της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής που είχε συσταθεί -με τη συμμετοχή και των μελών του προεδρείου ΣΑΕ- αν και συνεδρίασαν δύο ακόμη φορές υπό την προεδρεία του μετέπειτα υφυπουργού Ακη Γεροντόπουλου, τελικά έμειναν στο κενό, αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ως προς το νέο Νόμο για το ΣΑΕ.

Όλη αυτή η ακαταστασία έχει απογοητεύσει ακόμη και όσους λίγους ομογενείς πίστευαν στο ΣΑΕ. Τους έστρεψε σε διεργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας, δυναμικής, οραματικής και υψηλών προδιαγραφών διεθνούς  ηγετικής ομάδας, από τα σπλάχνα της ομογένειας. Οι συζητήσεις για την αναζωπύρωση της ομογενειακής φλόγας μέσα από την συγκρότηση μιας ρωμαλέας σε διάθεση προσφοράς νέας ηγετικής πυραμίδας, που καμία σχέση θα έχει με υπουργεία, συμβούλια και διαβούλια, που θα προέρχεται από την ομογένεια και θα λειτουργεί υπέρ της ομογένειας και του παγκόσμιου ελληνισμού παράλληλα, βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς έντονων διεργασιών.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια για τη νέα διαφορετικού τύπου ομογενειακή οργάνωση γίνεται –και θα συνεχιστεί- ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και την χρονίζουσα αναδιοργάνωσή του. Όπως επίσης και το ότι η ηγετική ομογενειακή ομάδα εάν και όταν συσταθεί, θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις, όλων των βαθμίδων, την ΑΗΕΡΑ, τη ΠαΔΕΕ και –εάν τελικά υπάρξει- και το ΣΑΕ.

Φωτογραφία:  Από την τελευταία σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής επί Υφυπουργίας Κυριάκου Γεροντόπουλου.