Τσίπρας: Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω το δύσκολο κάβο

Αθήνα

«Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω το δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 (…) Οι εκλογές έγιναν πριν από δύο μήνες, όχι πριν από δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας» και στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Στα μεγάλα θέματα θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία και καλό θα ήταν και σε κοινοβουλευτικό  επίπεδο. Σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό δεν συνιστά αδυναμία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στα άλλα θέματα, ο πρωθυπουργός είπε:

“Εμείς είμαστε με την κοινωνία. Πρέπει να βρούμε δουλειές για τους άνεργους και να μην λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κατηγορία, που είναι οι συνταξιούχοι. Έγιναν ήδη 10 οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Δεν γίνεται να κάνουμε κι άλλη” απάντησε ο Αλέξης στο ερώτημα αν είναι… με τους άνεργους ή με τους συνταξιούχους.

 

Ανοιχτός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο ενδεχόμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί να συμμετέχουν σε απευθείας διαλόγους στο μέλλον…

Η οικονομία δεν είναι μόνο μεγέθη και αριθμοί. Είναι και ψυχολογία. Και η καταστροφολογία δεν βοηθάει καθόλου την οικονομία. Λέγανε θα έχουμε ύφεση 7% και κλείνουμε με μηδέν. Κι από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε για καταστροφολογία. Δε θα μιλήσω για success story. Εμείς μειώσαμε την ανεργία κατά 112.000 ανθρώπους. Έχουμε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Πρέπει η χώρα να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία. Πέσαμε σε τοίχο, αλλά κάναμε έγκαιρα τη στροφή. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο. Αν δεν ολοκληρωνόταν θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θέλουμε να ξεφύγει η χώρα από τα μνημόνια. Δεν θα γίνουμε ήρωες για μια βραδιά. Ο συμβιβασμός μας δίνει την δυνατότητα να επιβιώσουμε και σιγά – σιγά να επανέλθουμε”

“Έγιναν ξαφνικά αντιμνημονιακοί στην αντιποολίτευση; Ψήφισαν τα πάντα το καλοκαίρι και τώρα δεν τα ψηφίζουν. Έκαναν διαδηλώσεις υπέρ του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα και τώρα δεν ψηφίζουν τα μέτρα”.

“Τιμώ την στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο”, απάντησε για την απόφαση του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου να παραδώσει την βουλευτική του έδρα και να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

Επιμένοντας στο ερώτημα για την επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε:”Τι εκλογές; ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά στην άλλη πλευρά κι αυτό πρέπει να λυθεί. Η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμη κι αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο. Μια κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη όταν υπάρχει πρόταση μομφής η ψήφος εμπιστοσύνης”.

Σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει αν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Υπάρχει μια διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για πρώτη φορά είχαμε εκλογές αμέσως μετά μια δύσκολη συμφωνία. Και εξελέγη η νέα Βουλή, με λίστα και όχι με σταυρό, όταν όλοι οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.Αν όπως λέτε εσείς υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι ύποπτο. Δεν μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες. Δεν έχω καμία ανησυχία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ“.

“Η χώρα δε μπορεί να περιμένει τη Νέα Δημοκρατία. Καταλαβαίνω πως βρίσκεται σε μία ατέρμονη εσωκομματική διαμάχη. Αλλά πρέπει σύντομα να μπουν δυναμικά”.

Για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, είπε, “Πρέπει να μπουν κανόνες. Και πρέπει όλοι, αυτούς τους κανόνες να τους υπηρετήσουμε. Περάσαμε ένα νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνει διαδικασία διαγωνισμού. Επίσης αναδείξαμε την ανάγκη τα ιδιωτικά ΜΜΕ να πληρώνουν φόρους. Κάναμε τους κακούς όχι γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά γιατί πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν γίνεται κάποιοι να μην δανειοδοτούνται και να έχουν γονατίσει, όπως πολλές επιχειρήσεις και κάποιοι να δανειοδοτούνται επειδή διαμορφώνουν την άποψη της κοινής γνώμης“, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε, “ποια είναι η διαπλοκή;” Και απάντησε: “Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας, όχι ο χρυσός οδηγός για να δίνω πληροφορίες. Η διαπλοκή στον τόπο δεν έχει να κάνει τα ονόματα. Το έχω ονομάσει το τρίγωνο της αμαρτίας. Στη μία άκρη το πολιτικό σύστημα, στη δεύτερη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα. Θα περίμενα να βρω συναίνεση σε όλα τα κόμματα.Αυτή είναι μια παθογένεια 20ετίας. Εδώ πρέπει να γίνει μια τομή για να αναπνεύσει ο τόπος”.

“Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Το ότι θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το κυπριακό, δεν σημαίνει ότι ζητάμε στήριξη για να περάσουμε δύσκολους κάβους”.

Για τον Βασίλη Λεβέντη τόνισε: “Εκτιμώ τον Βασίλη Λεβέντη. Δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα απαξίωνε εν χορώ τον Βασίλη Λεβέντη. Κάποτε οι συνάδελφοί σας τον καλούσαν μόνο για να τον κερνάνε πίτσες“, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Και συνέχισε για το ραντεβού: “Θα συναντήσω όσους μου το ζήτησαν. Εκτός βέβαια από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Έτσι και τον Βασίλη Λεβέντη. Εγώ του είπα ότι πολλά από αυτά που λέει, επί της αρχής είναι πράγματα που δεν διαφωνεί κανείς. Ωστόσο ο τρόπος για να γίνουν αυτά τα σημεία είναι περίπλοκος. Ωραίες ιδέες, στην εφαρμογή τους όμως είναι δύσκολες“.

“Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ο λαός εξέφρασε με την ετυμηγορία του την άποψή του για το ποιος θέλει να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση τετραετίας. Δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνάει περιμένοντας η κυβέρνηση να πέσει. Το έκανε 7 μήνες εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης και το κάνει και τώρα. Στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν ζητήματα που πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ μια εξουσία, αλλά να κάνουμε αλλαγές. Να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα. Οι προηγούμενοι πέταγαν τη μπάλα μπροστά. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό. Αν δε το λύσουμε θα το βρουν οι επόμενες γενιές μπροστά τους. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί κανείς να πει ότι αρκεί μια κυβερνητική πλειοψηφία. Πρέπει να λυθούν με ευρύτερη συναίνεση πρώτα στην κοινωνία και γιατί όχι μέσα στη Βουλή. Σε αυτές τις αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συνεργασίες“.

“Εγώ δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κάποιο νόμο. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μαζευόμαστε για να συμφωνήσουμε ότι θα συγκυβερνήσουμε. Εγώ ζήτησα το αυτονόητο. Έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα, ελάτε να ανταλλάξουμε απόψεις. Όχι στις ψηφοφορίες” απάντησε σχετικά με το ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση δεν παρείχε συναίνεση ούτε… για δείγμα.

“Σε πολλά ζητήματα την άποψή μου την υπερασπίζομαι με πάθος. Όμως διάλογο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να έχουμε συννενόηση και ενημέρωση”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος αν το κάλεσμα της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για συναίνεση, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας, απάντησε:

“Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν δεν το έκανα, θα μου έλεγαν δικαίως πως δεν ενημερώνω”.

“Η χώρα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά έχει ξεπεράσει δύσκολους κάβους. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Grexit έχει φύγει από μτο τραπέζι κι αν κάποιοι θέλουν να βάλουν από το παράθυρο αυτό που δεν κατάφεραν να βάλουν από την πόρτα, θα διαψευστούν”, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως τέτοια δημοσιεύματα δεν τον ανησυχούν.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το δημοσίευμα “φωτιά” της γερμανικής Welt. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η γερμανική πρεσβεία διέψευσε πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα, ενώ συμπλήρωσε πως αυτή η θέση δεν αντικατοπτρίζει την στάση της γερμανικής κυβέρνησης.