Στο κοιμητήριο της οικογένειας Πασπάλη στο Ντάργουιν θάφτηκε ο δισέγγονος του Τσάρου

Ένας δισέγγονος του Τσάρου Αλέξανδρου Γ’ της Ρωσίας, που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ντάργουιν, τάφηκε στο οικογενειακό κοιμητήριο μιας ελληνικής οικογένειας, της οικογένειας Πασπάλη που είναι και η πλουσιότερη οικογένεια του Ντάργουιν.

Πρόκειται για τον Λεονίντ Κουλικόφσκι, ο οποίος πέθανε στα 72 του χρόνια, ενώ έβγαζε τον σκύλο του βόλτα σε πάρκο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Ζούσε μόνος στο Ντάργουιν. Βρέθηκε νεκρός κάτω από ένα δέντρο στην πόλη Κάθριν της Northern Territory και δίπλα του ο πιστός του σκύλος.

Μετά τον θάνατό του, μέλη της οικογένειας Πασπάλη, ζήτησαν από τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Ρωσίας, Σάιμον Αντρόποβ, να επιτρέψει την ταφή του Λεονίντ στο οικογενειακό τους κοιμητήριο.

«Είναι καλό που ο Λεονίντ Κουλικόφσκι αναπαύεται σε ελληνικό νεκροταφείο. Ο παππούς του διέφυγε από τη Ρωσία στην Ελλάδα και οι Έλληνες τού πρόσφεραν αμέριστη φιλοξενία» είπε.

Μέλος της εξορισμένης οικογένειας των Ρομανόφ, ο Λεονίντ Κουλικόφσκι ήταν ο γιος του Γιούρι, η μητέρα του οποίου ήταν η πριγκίπισσα Όλγα, η νεαρότερη κόρη του Αλέξανδρου Γ’, του προτελευταίου Τσάρου.

Η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε όταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αυστραλίας επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα, όπου τον ενημέρωσαν ότι ένα μέλος της οικογένειας των Ρομανόφ πέθανε στη Βόρεια Αυστραλία. Η κηδεία έγινε στο Ντάργουιν, σε Σερβική ορθόδοξη εκκλησία, μετά από αίτημα της αδελφής του Κουλικόφσκι, η οποία ζει στη Δανία.

Ο Λεονίντ Κουλικόφσκι μετακόμισε από εκεί στο Σίδνεϊ το 1967, αλλά γενικά πέρασε απαρατήρητος.

Εργαζόταν στην εταιρεία διαχείρισης ύδατος, μέχρι πριν από επτά χρόνια, όταν και πήρε σύνταξη.

Τα επόμενα χρόνια ταξίδευε σε όλη την Αυστραλία με ένα τροχόσπιτο, το οποίο του το έκλεψαν όταν βρέθηκε στην πόλη Κάθριν, οπότε αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί.

Στην πόλη τον ήξεραν ως ο «Γέρο-Νικ» – ίσως αναφορά στον Νικόλαο Β’, τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με την οικογένειά του το 1918.

«Τα πήγαινε καλά με όλους. Αγαπούσε τον σκύλο του και τον φρόντιζε πολύ. Διάβαζε πολλά βιβλία και είχε πολλά που αναφέρονταν στους Βίκινγκς» είπε ο Πίτερ Μπάιερς, που τον γνώριζε.

Πηγή:neoskosmos.com