Ο κυπριακός όμιλος «Ζορπάς» και στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τα ζαχαροπλαστεία «Αρτόπολις»

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ο κυπριακός όμιλος «Ζορπάς» από χθες λειτουργεί και στις ΗΠΑ, μέσω του ζαχαροπλαστείου The French Workshop που άνοιξε στην περιοχή Μπέισαϊντ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την οικογένεια Παντελάτου που δραστηριοποιείται – μεταξύ άλλων – επίσης στον ίδιο χώρο, με τα ζαχαροπλαστεία «Αρτόπολις», στην Αστόρια και το Μανχάταν.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες βράδυ παρουσία του γενικού προξένου της Κύπρου, Βασίλη Φιλίππου, του προέδρου του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκου Νικολάου κι άλλων παραγόντων της κυπριακής παροικίας και ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου χαιρέτισε την απόφαση του Ομίλου Ζορπά να φέρει στις ΗΠΑ την επιχειρηματικότητα της Κύπρου και την κοινωνική του προσφορά.IMG_20151210_184932-770x470

«Η αποψινή εκδήλωση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ελληνικό δαιμόνια της επιχειρηματικότητας και της επιτυχίας», είπε ευχόμενος επιτυχία στους ιδιοκτήτες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε την υποστήριξη ελληνικού κοινού», είπε.

Ο Νίκος Παντελάτος, μιλώντας εκ μέρους των Ελληνομερικανών συνεταίρων, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, είπε πως «θα κάνουν το καλύτερο για να ικανοποιήσουν τους πελάτες».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Πόλ Βαλόν και οι ιερείς π. Παύλος Παλαιστίδης και π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος που τέλεσαν τον αγιασμό.

Για τα εγκαίνια ήλθαν από την Κύπρο ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου, Κώστας Ζορπάς, ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Ζορπάς κι ο διευθυντής μονάδας παραγωγής Τάσος Ζορπάς.

Ο Δημήτρης Ζορπάς εξέφρασε ικανοποίηση για την εξαιρετική δουλειά που έγινε κι ανέφερε ότι το στυλ του καταστήματος είναι ίδιο με των ζαχαροπλαστείων «Πραλίνα» , ιδιοκτησία του Ομίλου Ζορπά στην Κύπρο και τα γλυκά που διατίθενται είναι του ιδίου τύπου.

Πέραν των γλυκισμάτων, διατίθεται και ψωμί παραδοσιακού τύπου (artisan) το οποίο παρασκευάζουν φουρνάρηδες από τη Γαλλία.

«Είναι ψωμί ωρίμανσης χωρίς μαγιά και μοναδικό για την περιοχή αυτή, που μας βάζει σε πλεονεκτική θέση. Ο κόσμος μας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και νομίζω ότι θα κάνουμε τη διαφορά».

Επισήμανε ότι στη Νέα Υόρκη ο όμιλος Ζορπά – που γιόρτασε τα 40 χρόνια του πρόσφατα – συνεταιρίστηκε με το πλέον ευρωπαϊκό και σύγχρονο ελληνικής ιδιοκτησίας ζαχαροπλαστείο και με την οικογένεια Παντελάτου συζητούσαν την ιδέα αυτή για επτά χρόνια.

«Ο συνεταιρισμός μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς με την οικογένεια Παντελάτου έχουμε 16 χρόνια στενές σχέσεις. Είμαστε αδέλφια, όχι απλά συνεταίροι. Συζητούμε την ιδέα για 7 χρόνια κι η κατάλληλη στιγμή ήταν τώρα».

Ο Δημήτρης Ζορπάς αναφέρει ότι τα σχέδια του ομίλου τους είναι για ευρύτερη ανάπτυξη και στην αμερικανική αγορά.

«Αναλόγως του πως θα πάει αυτό το ζαχαροπλαστείο θα προχωρήσουμε και με άλλα», συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Ζορπάς, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, είπε ότι η επέκταση του ομίλου και στις ΗΠΑ είναι η εκπλήρωση του οράματος να επιτύχουν κάτι μεγαλύτερο σε μία άλλη χώρα.

«Είπαμε να βγούμε από το καβούκι μας στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε στη βάση μιας φρέσκιας ιδέας, ένα νέο κατάστημα στη Νέα Υόρκη, που να θυμίζει και την Κύπρο. Ευελπιστούμε να το μεγαλώσουμε και να επεκταθούμε με πολλά καταστήματα. Αυτός ήταν ο στόχος μας».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 250.000 Ελληνοαμερικανοί, ανάμεσά τους και πολλοί Κύπριοι, οι οποίοι αποτελούν μιας καλή βάση εκκίνησης. «Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις γεύσεις και τα προϊόντα που κάνουμε».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η επέκταση στις ΗΠΑ μιας εταιρείας από την Κύπρο που τώρα μόλις βγαίνει από την κρίση, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας,

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε αυτοπεποίθηση ως Ελληνες και Ελληνισμός. Με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα».

Ο Τζέρι Παντελάτος, γιός του Νίκου Παντελάτου, θα έχει τη διεύθυνση του French Workshop. Μίλησε με ενθουσιασμό για το συνεταιρισμό της μεγαλύτερης κυπριακής εταιρείας του είδους, με το καλύτερο ελληνικό/ευρωπαϊκό ζαχαροπλαστείο της Νέας Υόρκης.

«Στοχεύουμε στο να πετύχουμε κάτι το εξαιρετικό και ιδιαίτερο και γι’ αυτό συνεργαστήκαμε. Για να πετύχουμε κάτι που γνωρίζουμε, κάτι στο οποίο πιστεύουμε και βάζουμε την ψυχή μας».

Είπε ότι καθώς τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία προέρχονται από τη Γαλλία, οι δύο επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν ό,τι καλύτερη τεχνογνωσία διαθέτουν για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι μετά την επιτυχία του Artopolis, η κίνηση ήλθε φυσιολογικά.

«Ήλθε φυσιολογικά. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι ακόμη καλύτερο, να επεκταθούμε ως οικογένεια και επιχείρηση. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που αγαπούμε κι ελπίζω το κατάστημα στο Bayside να είναι μόνο η αρχή. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο».

Στο οποίο συμβάλλει και το παραδοσιακό ψωμί χωρίς μαγιά, που δεν υπάρχει σε πολλές περιοχές της Νέας Υόρκης, εκτός του Μανχάταν.

«Το Μανχάταν όμως δεν διαθέτει όπως εμείς τον Σεφ Ζεράρ από το Παρίσι. Ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αρτοποιούς στον κόσμο. Είναι εδώ στο εργαστήριό μας και η παρουσία τους μας γεμίζει με ενθουσιασμό», είπε ο Τζέρι Παντελάτος.

Η ζαχαροπλαστική ήταν για τον Τζέρι κάτι που αγαπούσε κι ήθελε να κάνει. Σπούδασε σε Ινστιτούτο Γαλλικής Κουζίνας στο Μανχάταν κι όταν άρχισε να παρασκευάζει γλυκά, βρήκε αυτό που πραγματικά ήθελε.

«Είναι το πάθος μου και η κουζίνα είναι το μέρος στο οποίο δεν κουράζομαι. Δουλεύω όλη μέρα και με χαρά θα βρίσκομαι στο French Workshop”, κατέληξε.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΟΡΠΑΣ

Η εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ ιδρύθηκε στην Αθηένου από τον Ανδρέα Ζορπά την 1η Οκτωβρίου 1975. Συστάθηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στις 22/11/1979 με κύρια ασχολία την παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας. Με το πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο όμιλο εταιρειών παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερες ανάγκες του Κύπριου καταναλωτή.

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παραγωγή, διανομή και πώληση φρέσκων ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 55 καταστήματα Φούρνων Ζορπάς σε όλη τη Κύπρο (26 Λευκωσία, 11 Λεμεσό, 10 Λάρνακα, 3 Αμμόχωστο, 5 Πάφο), 2 ζαχαροπλαστεία Pralina στη Λευκωσία και τρεις μονάδες παραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, στελεχωμένες με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό, οι οποίες συγκαταλέγονται στις κορυφαίες του κόσμου.

Διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων και σημειώνοντας πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα ανάπτυξη, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών ο οποίος βασίζεται στην ανθρώπινη προσέγγιση και αξίες τις οποίες ξεκίνησε.