Με επεισόδια σημαδεύτηκε το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Επεισοδιακά ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, το 10ο Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, στις Φέρες. Θέμα του Συνεδρίου: «Θράκη: Παρελθόν, παρόν και Μέλλον».

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην έναρξη του Συνεδρίου, με τον υφυπουργό υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη να δέχεται αποδοκιμασίες από κτηνοτρόφους των Φερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν βουλευτές, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κόλλια – Τσαρουχά και ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, δέκτης αποδοκιμασιών έγινε μόνο ο κ. Σγουρίδης, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι ενώ τους είχε υποσχεθεί πολλά όταν ήταν υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, δεν τήρησε το παραμικρό. Χαρακτηριστικά, οι κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα φτάσουν στον Έβρο εμβόλια για τον εμβολιασμό των βοωειδών για την αποφυγή της εξάπλωσης της οζώδους δερματίτιδας, τα εμβόλια δεν έφτασαν ποτέ και οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να τα αγοράσουν μόνοι τους μέσω. . . Βουλγαρίας, καθώς στην Ελλάδα οι τράπεζες είχαν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Πέρα από την ένταση μεταξύ αγροτών, κτηνοτρόφων και του κ. Σγουρίδη, ένταση υπήρξε και μεταξύ του υπουργού και του πρώην βουλευτή Έβρου των ΑΝΕΛ Μαρίνου Ουζουνίδη.

Οι βουλευτές Ν. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλαν ως “σκηνοθετημένα”  τα επεισόδια.  “Καμιά δύναμη δεν θα μας αποτρέψει να πιστεύουμε στο διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση και την δημοκρατική έκφραση ενστάσεων, αντιθέσεων, προτάσεων αντιμετώπισης και επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής μας και όχι μόνο” τόνισαν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους..

 

Το Συνέδριο

Στο Συνέδριο μίλησε και ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης  επισημαίνοντας ότι το όραμα ωστόσο της ελληνικής Κυβέρνησης για τη Θράκη είναι να πάψει να συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης.  “Αντίθετα, είπε, το ζητούμενο για την Κυβέρνησή μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής, άμεσα, δυναμικά και με τρόπο που θα συμβαδίζει με την προστασία της και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία”.

Κινούμενοι στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, “κάνουμε ήδη πράξη το όραμά μας για τη Θράκη, αναδεικνύοντας το ρόλο της σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, η προώθηση του αγωγού TAP, αλλά και – μόλις χθες – η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, έρχονται να ενισχύσουν το σχεδιασμό μας για την μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, όμως, η αναπτυξιακή μας στρατηγική για τη Θράκη έχει σαφές κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Ειδικότερα, σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων”.

Ο κ. Αμανατίδης μίλησε ακόμη για μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία της Θράκης, την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων, για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας, μέσω της Θράκης.

Πρόσθεσε, ακόμη, αναφερόμενος στους Απόδημους Θρακιώτες, ότι “…στο Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια νέα σχέση του Απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα, βασισμένη σε συγκεκριμένους στόχους και εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων εντός και εκτός της χώρας”.