Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Mardas

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας,

Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί για την επιστροφή των επενδυτών στην Ελλάδα, είπαν κορυφαίοι αμερικανοί επενδυτές, όπως ο Τζον Πόλσον κι ο Ουίλμπουρ Ρος, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στο 17ο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή χιλίων περίπου εκπροσώπων τραπεζών, επενδυτικών οίκων, επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ενώ προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Παράλληλα έγινε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή των εκπροσώπων και των τεσσάρων θεσμών, του Declan Costello της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Nicola Giammarioli του ΕΣΜ, του Rasmus Rüffer της ΕΚΤ και της Delia Velculescu του ΔΝΤ. Οι φορείς, αφού τόνισαν ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα συνεχιστεί η ομαλή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΗΡ

Στην ομιλία του, ο κ. Υφυπουργός έδωσε έμφαση στο σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ανέπτυξε τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και για την προώθηση των εξαγωγών. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την δημιουργία σταθερού και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, κυρίως με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε, επίσης, την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού και κάλεσε του επενδυτές να δείξουν εμπιστοσύνη και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Υφυπουργός είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ξένους επενδυτές που έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας.