Τσίπρας από Χίο: Κάναμε το καθήκον μας, ΕΕ-Τουρκία να πράξουν το ίδιο

Χίος
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου επισκέφθηκε το hotspot που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους νησιώτες, το λιμενικό, τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και την αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες «που πράττουν το πατριωτικό και εθνικό τους καθήκον τους», όπως εξήγησε.

«Είναι σειρά της ΕΕ να προχωρήσει με την μετεγκατάσταση προσφύγων, ιδίως των 66.000 για τους οποίους υπάρχει συμφωνία να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας αργούς ρυθμούς υλοποίησης της συμφωνίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος κατά πόσο τηρείται η συμφωνία των Βρυξελλών με την Τουρκία για την επαναπροώθηση μεταναστών, που δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο υπεράνθρωπες και αν είναι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, με συνεχιζόμενες ροές της τάξης των 10-15.000 ατόμων την ημέρα από την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν η χώρα να ανταπεξέλθει.

Μετά τη Χίο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λέρο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Newsroom ΔΟΛ