Οι ομογενείς ετοιμάζονται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με ελληνικά προϊόντα!

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Σε εορταστικούς ρυθμούς έχει ήδη εισέλθει η αγορά ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την αγοραστική κίνηση στο εμπορικό κέντρο της Αστόριας να έχει ξεκινήσει νωρίς και τους ομογενείς καταστηματάρχες να αισιοδοξούν ότι φέτος θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

Ο εφοδιασμός της αγοράς με τα προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο διεξάγεται κανονικά, χωρίς προβλήματα, οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, λόγω και της καλής ισοτιμίας ευρώ -δολαρίου, ενώ υπάρχουν και αρκετές προσφορές σε βασικά είδη. Τα ελληνικά παντοπωλεία λειτουργούν όπως κάθε χρόνο, με διευρυμένο ωράριο και έκτακτο προσωπικό ώστε να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες τους, όχι μόνο όσους τα επισκεφθούν, αλλά και αυτούς που θα επιλέξουν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους. Παραδοσιακά η αγορά της Αστόριας αποτελεί πόλο έλξης για τον Ελληνισμό όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και των γειτονικών πολιτειών.

Η Greek News επισκέφθηκε και φέτος τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές υπεραγορές τροφίμων στην Αστόρια και σας μεταφέρει το κλίμα έντεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΙΤΑΝ

“Ο καλός καιρός βοηθάει πάρα πολύ στην κίνηση, όπως και ότι το ευρώ έπεσε σε σχέση με το δολάριο σε λογικά επίπεδα, αλλά και η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που πάει πάρα πολύ καλά, με χαμηλή ανεργία και ανάπτυξη”, μας είπε ο πρόεδρος της υπεραγοράς τροφίμων ΤΙΤΑΝ στην Αστόρια, Κώστας Μάστορας, “όλα αυτά βοηθάνε, ώστε να θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή χριστουγεννιάτικη σεζόν.”titan-770x470

“Παράλληλα”, πρόσθεσε, “υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών από την Ελλάδα και διακρίνουμε μια διάθεση από τους προμηθευτές μας να δώσουν συμφωνίες καλές, να προωθήσουν τα προϊόντα τους, γιατί τους λείπει η εξωστρέφεια.” Οι συμφωνίες αυτές έχουν κρατήσει τις τιμές στα ίδια με πέρυσι ή και σε καλύτερα επίπεδα.

Η κίνηση έχει αρχίσει δειλά – δειλά και αναμένεται να κορυφωθεί τις τελευταίες 7-8 μέρες, όσο
πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, με τους ομογενείς να καταφθάνουν για τα ψώνια τους από όλη την Πολιτεία, τη Νέα Ιερσέη, το Κοννέκτικατ και αλλού.

Αν και έχουν απομακρυνθεί από την Αστόρια και οι περισσότεροι Ελληνες ζουν πλέον στο Λονγκ Άιλαντ και στη Νέα Ιερσέη, “η Αστόρια ακόμα κρατάει το χαρακτήρα της ελληνικής αγοράς. Είναι το κέντρο του Ελληνισμού το επιχειρηματικό, εδώ είναι τα ζαχαροπλαστεία, τα μανάβικα, τα χασάπικα. Ο κόσμος την προτιμά την Αστόρια και αυτό το βλέπουμε πιο έντονα τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα όπου πέρα από τα ψώνια, έχουν την ανάγκη να αισθανθούν ότι ψωνίζουν σε ένα περιβάλλον ελληνικό”, επισήμανε ο κ. Μάστορας.

Οι επισκέπτες, ειδικά αυτοί που έρχονται από πιο μακριά, θα δουν φέτος ένα ΤΙΤΑΝ πλήρως ανακαινισμένο με πολύ διαφορετικές βιτρίνες, ψυγεία, έπιπλα και διακόσμηση, με το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να έχει έρθει από την Ελλάδα, να έχει κατασκευαστεί από χέρια ελληνικά και επιχειρήσεις.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του καταστήματος, τα ευωδιαστά γλυκά από τον “Φούρνο της Δόμνας”, οι όμορφες συνθέσεις δώρων που μπορεί να είναι ένα καλάθι με ελληνικά προϊόντα, για να στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς στην Ελλάδα, αλλά και οι ελληνικές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες που ακούγονται από τα μεγάφωνα, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο ΤΙΤΑΝ που θυμίζει Ελλάδα.

Στην όντως πλούσια σειρά προϊόντων από την πατρίδα που μπορεί ο καταναλωτής να βρει στα ράφια ή στα ψυγεία του είναι φέτος και δύο παραδοσιακά τυριά από τη Λήμνο, η φέτα και το καλαθάκι καθώς και το ταλαγάνι από την Ηπειρο, κάτι αντίστοιχο με το κυπριακό χαλούμι. Στα νέα προϊόντα είναι και οι κουραμπιέδες Χρυσαφίδη από την Καβάλα, καθώς και άλλα παραδοσιακά ηπειρώτικα προϊόντα.

“Στο ΤΙΤΑΝ προσπαθούμε να φέρνουμε μικρούς παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να ενισχύουμε έτσι και τις τοπικές οικονομίες”, τόνισε ο κ. Μάστορας. Και το καταφέρνει, δίνοντας παράλληλα και σε όλους τους πελάτες του τη δυνατότητα όχι απλά να απολαύσουν τα γνωστά προϊόντα από την πατρίδα, αλλά να ανακαλύψουν και τις γευστικές νοστιμιές που παράγει κάθε κομμάτι της Ελλάδας.

Στο “Φούρνο της Δόμνας” ξεχωριστή θέση έχουν λάβει πλέον οι κουραμπιέδες, μελομακάρονα με τη συνταγή της μαμάς Δόμνας, τα χριστουγεννιάτικα κέικ, τα σιροπιαστά και σε λίγες μέρες και οι βασιλόπιτες.

“Μέσω της Greek News που μας στηρίζει τόσα χρόνια στέλνουμε τις ευχές μας για υγεία πάνω απ’όλα, για ευημερία, και χαρά και ευτυχία. Ολους τους ανθρώπους της Ομογένειας που τόσα χρόνια μας στηρίζουν σ’αυτή την προσπάθεια, τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Υπάρχουμε, δημιουργούμε και υπηρετούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και εμείς προσπαθούμε πάντοτε να ανταποδίδουμε με τη δουλειά μας αυτό που τους αξίζει, το καλύτερο”, τόνισε ο κ. Μάστορας και κάλεσε όλους να χαρίσουν φέτος με τα δώρα τους Ελλάδα.

ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ MEDITERRANEAN FOODS

“Εχει ξεκινήσει η κίνηση, αν και είναι λίγο νωρίς, όσο περνούν οι μέρες βέβαια είναι καλύτερη”, μας είπε ο κ. Βασίλης Τεντολούρης, ιδιοκτήτης των τριών υπεραγορών τροφίμων “Mediterranean Foods I (34η οδός και 30η λεωφόρος), Mediterranean Foods II (Agora Plaza) και Mediterranean Foods III (22-78 35 Street) στην Αστόρια.

Αν και ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, λόγω και του καλού καιρού που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, η αγοραστική κίνηση προβλέπεται να είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη, κάτι το οποίο απέδωσε πρωτίστως στη βελτίωση που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία. “Η κρίση στην Αμερική δείχνει να έχει ξεπεραστεί, ο κόσμος είναι πιο άνετος και ψωνίζει πιο άνετα, τώρα όλοι ψωνίζουν παραπάνω”, σημείωσε.

“Βέβαια και εμείς οι Ελληνες όταν έχουμε γιορτές δεν μας ενδιαφέρει αν η οικονομία πάει καλά ή όχι”, ανέφερε, καθώς οι ομογενείς καταναλωτές ψωνίσουν τα πάντα για το γιορτινό παραδοσιακό τραπέζι το οποίο θέλουν να είναι πλούσιο, προμηθεύονται όλα τα απαραίτητα για να ετοιμάσουν τα γλυκά τους, τα τυριά, τα λάδια και όλα τα άλλα προϊόντα.

“Αλλά και οι Αμερικανοί επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα γιατί όπως έχει αποδειχθεί είναι από τα καλύτερα στον κόσμο”, πρόσθεσε.

Μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο περιμένει τον ομογενή καταναλωτή στα Mediterranean Foods, ανάμεσά τους μεγάλη ποικιλία τυριών, 30 ειδών ελιές, ελαιόλαδα. “Εχουμε αρκετά προϊόντα, υπάρχει επάρκεια, ο,τιδήποτε θέλει μια νοικοκυρά μπορεί να το βρει εδώ”, τόνισε ο κ. Τεντολούρης, προσθέτοντας ότι πολλοί έμποροι από την Ελλάδα επισκέπτονται τώρα την Αμερική για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ειδικά στο Mediterranean III, πέραν από τα συσκευασμένα ελαιόλαδα, ο πελάτης μπορεί να γεμίσει μόνος στο μπουκάλι το λάδι που προτιμά επιλέγοντας από έξι αγνά παρθένα ελαιόλαδα από την Ελλάδα και για πρώτη φορά από την Κύπρο. ενώ αυτό τον μήνα για αγορές πάνω από 50 δολάρια θα έχει έκπτωση 10%

Επιπλέον, από το ζαχαροπλαστείο που υπάρχει εντός του ίδιου καταστήματος, μπορεί κανείς να προμηθευτεί όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και σε συσκευασίες δώρου.

Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. “Είναι συνήθως ίδιες, εμείς κρατάμε σταθερές τις τιμές και το ίδιο είχαμε κάνει και όταν ήταν στο 1,60 το ευρώ”, είπε ο κ. Τεντολούρης, “στην Ελλάδα ανέβηκαν οι τιμές, αλλά εμείς κρατάμε σταθερά.” Θέλοντας να ευχαριστήσει και να εξυπηρετήσει τους πελάτες του το Mediterranean έχει σχεδόν πάντα προσφορές σε βασικά είδη, ενώ στο νέο κατάστημα για αγορές άνω των 50 δολαρίων υπάρχει αυτό τον μήνα έκπτωση 10%.

Μέσω της Greek News ο κ. Τεντολούρης ευχαρίστησε την Ομογένεια για την προτίμησή που δείχνουν στα Mediterranean I και ΙΙ και τον τελευταίο μήνα και στο Mediterranean Foods III και ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά, υγεία, ευτυχία και καλή ανάκαμψη στην Ελλάδα, “είναι η πατρίδα μας και υποφέρουμε, πονάμε να τη βλέπουμε έτσι”.