Στον… αέρα ο ΕΝΦΙΑ- Το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Η… παράλειψη της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας από τις 21 Μαΐου του 2015 έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών, και μετά από προσφυγή 13 φορολογουμένων, έκρινε ότι η διοίκηση όφειλε να έχει αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες εδώ και 7 μήνες.

Με δύο λόγια οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της Κυβέρνησης να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζονταν άλλες τιμές στις αντικειμενικές αξίες.

Οι 13 φορολογούμενοι είχαν στραφεί σε βάρος της Κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε, είχε υποχρέωση, ανά διετία, όπως ορίζει ο νόμος 1249/82 να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, πριν από την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι 13 είχαν υποβάλλει αίτημα στο ΥΠΟ, ζητώντας την έκδοση υπουργικής απόφασης, αίτημα όμως το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ.

Ετσι, κατέφυγαν στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι πληρώνουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ την ίδια ώρα η αξία των ακινήτων τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως σημείωναν στην προσφυγή τους, ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αξίες που είχαν καθοριστεί το 2007 και από τότε έχουν παρέλθει 9 ολόκληρα χρόνια, χωρίς αλλαγές.

iefimerida.gr