Στα μέτρα τους φοβόντουσαν το σύμφωνο συμβίωσης δεν ψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Το Σύμφωνο Συμβίωσης προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι τελικά το καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νομοσχέδιο στην Επιτροπή καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε.

Τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας πως θα περιμένουν και την άποψη της Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν είναι κατά του Συμφώνου Συμβίωσης.simfono_533_355

Το νομοσχέδιο, θα συζητηθεί σε Β΄ ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις και ενστάσεις ήρθαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα θέματα της υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα, και να αποκλείσει έτσι κάθε παρερμηνεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επανέλαβε την δέσμευσή του ότι στην βελτιωτική ρύθμιση που θα καταθέσει, θα ορίζεται ρητά ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέματα υιοθεσίας.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης,  δεν άσκησε απλά κριτική στο νομοσχέδιο αλλά προχώρησε σε ένα  ομοφοβικό παραλήρημα.

Όπως είπε ο κ. Κατσίκης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κατά του Συμφώνου Συμβίωσης γιατί προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας.

«Θα μπορούσε να μην έρθει τώρα προς συζήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σύμφωνο παραπέμπεται σε συνέχεια, ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας”.

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά συνέχισε λέγοντας: “η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων. Παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δηλώνω την πρόθεση μου να καταψηφίσω. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».

Τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσίκης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα.

«Παρεκτρεπόμενος είναι αυτός που παραβιάζει τους νόμους και τίποτα άλλο. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Τι θα πει ότι ο νόμος αφορά μια μειοψηφία. Πού το ξέρετε ότι είναι μειοψηφία; Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του ανθρώπου, έστω και αν είναι ένας», αντέτεινε ο κ. Λάππας.