ΗΠΑ: Τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια – Ιστορική απόφαση της Fed

Τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Fed αύξησε τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια, επικαλούμενη την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αποφάσισε ειδικότερα την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25% –  0,5%.  Άνοιξε έτσι τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης και επιβεβαίωσε, στην εκπνοή του έτους, τις πολύμηνες προσδοκίες των αγορών, βάζοντας παράλληλα τέλος στο ερώτημα αν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τα πιο υψηλά κόστη δανεισμού.federal epitokia

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τρεις μήνες πριν η Τζάνετ Γιέλεν είχε αρνηθεί να προβεί στην εν λόγω κίνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας υπό τις (τότε) διεθνείς συνθήκες στις αγoρές. Τώρα (μέσα στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) η απόφαση (και μάλιστα ομόφωνη) για άνοδο των επιτοκίων ερείδεται στην βελτιωμένη κατάσταση της πραγματικής αμερικανικής οικονομίας. Μέγιστη απασχόληση και 2% πληθωρισμός (κάτι που δεν έχει καταφέρει ταυτόχρονα η Fed τα τελευταία 8 χρόνια) είναι οι στοχεύσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η θετική επίδραση της απόφασης στο δολάριο ήταν άμεση
καθώς η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,0897 δολ. από 1,0960 δολ. Ενισχυμένο το δολάριο και έναντι του γιεν με την ισοτιμία έναντι του ιαπωνικού νομίσματος να διαμορφώνεται στα 122,26 γεν, από τα 121,71, με την ανακοίνωση της απόφασης της Fed, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street εξακολουθούν να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Πλέον οι αγορές στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη αύξηση, μολονότι πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι σε κάθε περίπτωση αυτή να γίνει σταδιακά: «Η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πραγματική και τη δυνητική πρόοδο προς τον στόχο του πληθωρισμού. Η επιτροπή περιμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αναγκαία η σταδιακή αύξηση» των επιτοκίων δανεισμού, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/302074/ipa-telos-epohis-gia-ta-midenika-epitokia-istoriki-apofasi-tis-fed/#ixzz3uWXiachz
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook