Απέσυραν άρον-άρον το “παράλληλο πρόγραμμα” με απαίτηση των δανειστών για κοστολόγηση!

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση της απόσυρσης του «παράλληλου προγράμματος». Την ίδια απογοήτευση και αμηχανία μετέφεραν και στελέχη του κόμματος που διατείνονταν μέχρι και τελευταία στιγμή ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τη δέσμευσή της, παρά τις πιέσεις που θα ασκούνταν για να δώσει μία έστω ανάσα από τα επώδυνα μέτρα στους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.
Υπεστάλη με… εντολή κουαρτέτου η «παντιέρα» του «παράλληλου προγράμματος», με την οποία το κυβερνών κόμμα πορεύθηκε κατά την προεκλογική περίοδοΉταν αυτό το επικοινωνιακά ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν ότι παράλληλα με την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να αμβλύνει τις συνέπειες από τα δυσβάστακτα μέτρα στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, ώστε να τις στηρίξει οικονομικά και να ανοίξει τον δρόμο για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας.
Εξάλλου, αυτή ήταν και η… «παντιέρα» με την οποία το κυβερνών κόμμα πορεύθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
«Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι», ανέφερε στέλεχος του κόμματος, καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα της πλήρους υποταγής στα τερτίπια των δανειστών, ανήμπορη να τηρήσει μία «αριστερής φυσιογνωμίας» δέσμευση και την ώρα που η κοινωνική οργή για τις ψευδείς υποσχέσεις, αρχίζει να φουντώνει.
Οι δανειστές έχουν απαγορεύσει κάθε μονομερή ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση. Η «εν αγνοία» κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος» προκάλεσε την άσκηση veto από το κουαρτέτο, που έδεσε τα χέρια της κυβέρνησης. Το τελεσίγραφο τέθηκε υπό μορφή εκβιασμού, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. «Ή αποσύρετε το νομοσχέδιο ή δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ». Όπερ και εγένετο…

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του «παράλληλου προγράμματος» από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δόθηκε η εντολή από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Το παρασκηνιακό παιχνίδι είναι σκληρό και η κυβέρνηση υπό τον φόβο να «αποκαλυφθεί» ότι υποχώρησε, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, αλλά θα συζητηθεί στη Βουλή στην αρχή του χρόνου με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και αυτή τη φορά «κοστολογημένο» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Παράλληλα εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει δημοσιονομική επιβάρυνση. Και τους έριξε το μπαλάκι της ευθύνης για το «Βατερλό» του αντι-μνημονιακού νομοσχεδίου.
Το veto των δανειστών είναι ένα σαφές μήνυμα και για το άμεσο μέλλον… ότι δεν θα ανεχθούν μονομερείς ενέργειες σε ασφαλιστικό και φορολογικό που έπονται.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης για “κωλοτούμπα”, μετά τον πολιτικό σάλο που προκλήθηκε από την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για μετά την 7η Ιανουαρίου, “λόγω των αντιρρήσεων της Αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας”.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν και ότι το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.

Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση της προσωρινής απόσυρσης, παράγοντες της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους λέγοντας ότι”“το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης λύθηκε με συναινετικό τρόπο”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ότι η απόσυρση ήταν απαίτηση των θεσμών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δανειστές απείλησαν ακόμα και να μην εκταμιεύσουν την υποδόση του ενός δισ. ευρώ και να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση στο EuroWorking Group, αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται, απλώς  (!) αποφασίστηκε να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Επίσης, οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο, “Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα” προσθέτουν!