Πιθανές νέες εκλογές στην Ισπανία: “Τρώει πόρτα” ο Ραχόι για συνεργασία

Προς νέες εκλογές φαίνεται πως οδεύει η Ισπανία αφού οι πόρτες για τον Μαριάνο Ραχόι κλείνουν μια – μια. Ο επί 4 χρόνια πρωθυπουργός της Ισπανίας, σημειωτέον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, αν και κατάφερε να βγάλει πρώτο το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, στις χθεσινές εκλογές, έχασε πολλές έδρες. Οι 123 έδρες που εξασφαλίζει στο νέο ισπανικό κοινοβούλιο απέχουν πολύ από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.RAXOI

Όμως, ο Ραχόι δεν βρίσκει κανένα να επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε πως θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) και οι Ποδέμος ότι δεν θα συνεργαστούν.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 90 έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους, και ήρθαν δεύτεροι μετά το PP που εξασφάλισε 123 έδρες.

Τα νέα κόμματα Podemos και Ciudadanos εξασφάλισαν 69 και 40 έδρες αντίστοιχα.

Και ο ηγέτης των Podemos πάντως έχει δηλώσει πως θα πει “όχι” τόσο σε συνεργασία όσο και σε οποιαδήποτε κυβερνητική σύνθεση με το Ραχόι.

Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ως γρίφο SUDOKU το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας. Κάτι βέβαια που ανακλά και στα οικονομικά, σε μια ιδιαίτερα ασταθή και εύθραυστη περίοδο.

Κανένα μπλοκ, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Ακόμη και αν οι Ciudadanos αποφάσιζαν να υποστηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι, πράγμα που απέκλεισαν, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν παρά 163 έδρες. Και το μπλοκ PSOE-Podemos δεν εξασφαλίζει παρά 159 έδρες.

Ενα λίγο πιο πολύπλοκο σενάριο θα ήταν μία τριμερής συμμαχία Psoe-Podemos-Ciudadanos (199 έδρες).

Η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται σε sudoku για πολιτικούς που είναι συνηθισμένοι στην άνετη εναλλαγή δεξιάς-αριστεράς από το 1982