Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σύμφωνο συμβίωσης

Αθήνα. Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής το σύμφωνο συμβίωσης. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, καθώς και βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ
Καρυές

Επείγουσα επιστολή έστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, με την οποία ζητεί την αναβολή της ψήφισης της σχετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με το δίκτυο εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr, οι αγιορείτες μοναχοί απευθύνουν θερμή παράκληση προς όλους τους βουλευτές για να αποτρέψουν την «επείγουσα» νομοθέτηση, για να εκφρασθεί επαρκώς η βούληση όλων των Ελλήνων.

Το κείμενο της επιστολής

«Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,

»Δια του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος έχομεν την τιμήν να υποβάλωμεν τας ευχάς της καθ᾽ ημάς Ιεράς Κοινότητος επί ταις επικειμέναις εορταίς των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

»Πληροφορηθέντες την πρωτοβουλίαν της Κυβερνήσεως περί της νομοθετήσεως του συμφώνου συμβιώσεως, με διακηρυσσόμενον στόχον την ισότητα και την προάσπισιν των ατομικών ελευθεριών, επιθυμούμεν όπως Σας μεταφέρομεν την ανησυχίαν του Αγίου Όρους δια την απειλουμένην εκτροπήν (δια νόμου πλέον) από τας αρχάς και αξίας που συνιστούν την ταυτότητα και τας ρίζας της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του πολιτισμού μας.

»Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σεβόμεθα βαθύτατα τας προσωπικάς επιλογάς του κάθε ανθρώπου, και το δικαίωμά του να θέτη τον εαυτόν του είτε εντός είτε εκτός της Εκκλησίας, διότι πιστεύομε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζη το θεόσδοτον αγαθόν της ελευθερίας του ατόμου.

»Ωστόσο είναι σαφώς ξένον προς τα ήθη του λαού μας και ιδιαιτέρως προκλητικόν προς την ελληνικήν κοινωνίαν, να αφήνεται να εννοηθή ότι το «ομόφυλον ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρήται ως οικογένεια, με όλας τας εντεύθεν νομικάς και κοινωνικάς συνεπείας, ως η υιοθεσία τέκνων κλπ.

»Παρακαλούμεν θερμώς να λάβητε υπ᾽ όψιν τα ανωτέρω ως φωνήν αγωνίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος δια την πορείαν αυτού του Τόπου, την τύχην του οποίου ενεπιστεύθη ο ελληνικός λαός εις την υμετέραν Κυβέρνησιν, και να μη προχωρήσετε εις την ψήφισιν του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμονάς μάλιστα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Ίσως μία προς ώρας απόσυρσίς του, θα έδιδε τον απαιτούμενον χρόνον δια την ενδελεχή διαβούλευσίν του και την δυνατότητα να εκφρασθή επαρκώς η βούλησις του εντίμου ελληνικού λαού δια τόσον σοβαρά θέματα, ως ο θεσμός της οικογενείας.

»Η ανωτέρω θερμή παράκλησις των πατέρων του Αγίου Όρους διαβιβάζεται και εις όλα τα κόμματα και τους βουλευτάς της Βουλής των Ελλήνων, με την προσδοκίαν να συμβάλλουν, εντός των δυνατοτήτων των, εις την αποτροπήν της «επείγουσας» ταύτης νομοθετήσεως.

»Επί τούτοις, ευχόμενοι ολοθύμως ο ενανθρωπήσας Θεός χαρίσαι Υμίν ειρήνην και γαλήνην, εις δε το έργον Υμών βοήθειαν και ενίσχυσιν, διατελούμεν μετά τιμής».

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Λαγός είπε πως «είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό.

» Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τα 14 άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ψηφίζεται από την Αντιπολίτευση.

Τη διαφωνία του για το Σύμφωνο επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι «κόκκινο πανί»: ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια.

Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από ακτιβιστές που στηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης μπροστά από την Μητρόπολη με σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη αμαρτία», ενώ στις 18:00 αναμένεται και νέα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ.Κατσίκη στη διάρκεια της συζήτησης του Συμφώνου Συμβίωσης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού έκανε λόγο για ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή, τον οποίο χαρακτήρισε εξαπτέρυγο» του Πάνου Καμμένου.

Είπε μάλιστα ότι αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα έχει διαπράξει κτηνοβασία.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πολιτικός αλήτης από τον Γιώργο Αμυρά» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προαναγγέλλοντας και άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του.

Απαντώντας, ο κ. Αμυράς ότι αν καταφέρεται εναντίον μου ο ομοφοβικός Κατσίκης, τότε κάτι κάνω καλά».

Ο προεδρεύων του Σώματος ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι αναφορές των βουλευτών.

ΝΤΎΘΗΚΑΝ ΠΑΠΑΔΕΣ

Διαμαρτυρία ομοφυλοφίλων: Ντύθηκαν παπάδες και φιλήθηκαν έξω από τη Μητρόπολη 
Εναν διαφορετικό τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία του Αμβροσίου να χτυπήσει πένθιμα της καμπάνες με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης βρήκε μια ομάδα ατόμων που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, άπλωσαν ένα πανό που έγραφε «Η αγάπη δεν είναι αμαρτία» και δύο αγόρια που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, φορώντας ράσα και καλιμαύκια, άρχισαν να φιλιούνται.

Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε την οργή ορισμένων περαστικών, που κοντοστάθηκαν φωνάζοντάς τους να φύγουν.

gay_