Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Κοινότητα Χάρτφορντ Κονέκτικατ

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Το χαρμόσυνο άγγελμα της Γέννησης του Θεανθρώπου έφεραν με τον πιο γλυκό τρόπο οι μαθητές του κατηχητικού σχολείου του Καθεδρικού του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ του Κοννέκτικατ με το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που παρουσίασαν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, εντός του κατάμεστου ναού, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία.

Μέσα από την αναπαράσταση της Θείας Γέννησης οι μικροί μαθητές μετέφεραν τον κόσμο νοερά στη μακρινή Βηθλεέμ τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Η Μαρία, ο Ιωσήφ, το Θείο Βρέφος, οι βοσκοί με τα αρνάκια, οι άγγελοι, οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα, ο μικρός τυμπανιστής, οι στρατιώτες, αλλά και ο βασιλιάς Ηρώδης, ήταν όλοι εκεί για να συνθέσουν την πιο όμορφη εικόνα της Ιστορίας και να αποσπάσουν τα πιο θερμά χειροκροτήματα των θεατών.

“Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα για να θυμόμαστε την ελπίδα και τη χαρά που σκόρπισε αυτό το μικροσκοπικό μωράκι σε όλο τον κόσμο αυτή την ξεχωριστή νύχτα στη Βηθλεέμ δύο χιλιάδες χρόνια πριν”, ανέφερε στα Ελληνικά ο μικρός αφηγητής, ανοίγοντας το πρόγραμμα. Δύο ακόμη συμμαθητές του ανέλαβαν την αφήγηση της Θείας Γέννησης στα Αγγλικά.

Την ευθύνη του προγράμματος είχε η υπεύθυνη του κατηχητικού σχολείου, Χριστίνα Σμιθ, την οποία ευχαρίστησε θερμά ο προϊστάμενος της ενορίας π. Γεώργιος Zugravu, όπως ευχαρίστησε και τη Χορωδία του ναού που συμμετείχε ψάλλοντας χριστουγεννιάτικους ύμνους. Ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και νηστίσιμο γεύμα στην κοινοτική αίθουσα και η γιορτή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του Αη Βασίλη.

“Τιμάτε τη Γέννηση του Χριστού με έναν πολύ όμορφο τρόπο” τόνισε απευθυνόμενος στα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, συγχαίροντάς τους για την πολύ ξεχωριστή παραγωγή που ετοίμασαν και τις άψογες ερμηνείες τους και λέγοντάς τους πως “βρίσκεστε σε μια υπέροχη κοινότητα και έχετε μαζί σας το Θεό.”

Η Θεία Λειτουργία

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προεξήρχε το πρωί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, βοηθούμενος από τον π. Γεώργιο Zugravu, τον αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο και τους διακόνους Ελευθέριο Κωνσταντινίδη και Μάξιμο Κώνστα. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού ο πρόεδρος και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ενώ μαθητές του προσέφεραν μια ανθοδέσμη.

“Με πολλή χαρά, αδελφοί μου, είμαι σήμερα μαζί σας σ’ αυτή τη Θεία Λειτουργία η οποία γίνεται λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στο εκκλησίασμα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον π. Γεώργιο, τον καλό ποιμένα αυτής της ενορίας, τη Χορωδία και τους ψάλτες του ναού, καθώς και τα παιδιά που με τρόπο θαυμαστό βοήθησαν στο Ιερό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής που αναφερόταν στην παραβολή του Μεγάλου Δείπνου επισήμανε ότι “το Ευαγγέλιο σήμερα μας καλεί να γίνουμε οι εκλεκτοί του Θεού” και να γεμίσουμε τη ζωή μας με το λόγο του Θεού. “Αυξήστε την ποιότητα και την ποσότητα της παρουσίας του Χριστού στη ζωή σας”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως επειδή οι άνθρωποι δεν ακούνε το λόγο του Κυρίου, ακούν άλλες φωνές, έχουμε ό,τι έχουμε στο σύγχρονο πληγωμένο και συγκεχυμένο κόσμο μας.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε στον π. Γεώργιο Zugravu το οφφίκιο του Οικονόμου και ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα και ο ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος με ευλογία Θεού για όλους. “Είστε μια ευλογημένη κοινότητα”, είπε.

12photo1-BYZANTINE-CHOIR-HARTFORD4-770x470

Συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας

Το βράδυ της προηγούμενης μέρας πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ η χριστουγεννιάτικη συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία παρουσίασε την ετήσια χριστουγεννιάτική της συναυλία με τίτλο “Χριστούγεννα στο Βυζάντιο” το βράδυ του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ του Κοννέκτικατ.

Αποδίδοντας υποδειγματικά το ύφος και το ήθος των βυζαντινών μελωδιών, οι καλλίφωνοι χορωδοί, πολλοί από τους οποίους κοσμούν ήδη τα ιερά αναλόγια, προσέφεραν υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μουσικού και Πρωτοψάλτη, Δρ. Δημητρίου Κεχαγιά, άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης στο πολυπληθές ακροατήριο.

Ο π. Γεώργιος Zugravu, προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ, επισήμανε στο καλωσόρισμά του ότι κύρια αποστολή των μελών της Βυζαντινής Χορωδίας είναι “να μοιραστούν την ομορφιά της βυζαντινής μουσικής και με τους αδελφούς μας πέρα από τα σύνορα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.”

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων σπουδαίων μελουργών, όπως το πανηγυρικό Μέγα Προκείμενο “Τις θεός μέγας” (Πέτρου Μπερεκέτη), “Οι φοβούμενοι τον Κύριον” (Π. Μπερεκέτη), “Χριστός γεννάται, δοξάσατε” (Αθ. Καραμάνη), “Επεσκέψατο ημάς”, (Α. Δεβρελή), “Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ”, (Δ. Κεχαγιά), “Των νομικών διδαγμάτων, (Γ. Ραιδεστινού), “Δεύτε ίδωμεν πιστοί” (Α. Παναγιωτίδη) και “Οσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε” (Κ. Πρίγγου).
Στο δεύτερο μέρος τα μέλη της Χορωδίας έψαλαν Κάλαντα της βυζαντινής εποχής από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού με τη συνοδεία του μουσικού Σπύρου Κολιαβασίλη στο ούτι, τον καππαδοκικό κεμανέ και την κρητική λύρα. Ακούστηκαν τα παραδοσιακά Κάλαντα της Σμύρνης, “Καλήν εσπέραν άρχοντες”, του Πόντου “Χριστός Γεννέθεν”, του Βυζαντίου “Αναρχος Θεός”, του Μωριά “Χριστούγεννα Πρωτούγεννα”, της Κρήτης “Καλήν Εσπέραν Αρχοντες”, της Θράκης “Σαράντα μέρες” και της Δωδεκανήσου “Αυτή είναι η μέρα”.

Το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Λειτουργικής Μουσικής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και μέλος της Χορωδίας, Δρ. Γραμμένος Καράνος.

“Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική Χορωδία”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, συγχαίροντας τους ιεροψάλτες που με την αποψινή τους εμφάνιση μας προσέφεραν ένα ακόμα “δείγμα αυθεντικής βυζαντινής μουσικής”. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο της Βυζαντινής Χορωδίας, η οποία όχι μόνο αναβιώνει ήχους που παρήχθησαν εκατοντάδες χρόνια πριν, αλλά και με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο, έχοντας καταφέρει να διαμορφώσει έναν ενιαίο, ομοιογενή και καλοχορδισμένο χορωδιακό ήχο.

Επισήμανε ακόμα ότι σε αντίθεση με άλλες χορωδίες η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία είναι μια “ασυνήθιστη χορωδία”, καθώς αποτελείται από σολίστες, διότι όλα τα μέλη της είναι ψάλτες στις εκκλησιές μας και σημείωσε πως μας κάνει υπερήφανους με την εξαιρετική της απόδοση.

“Ως Ορθόδοξη εκκλησία δεν προσφέρουμε μόνο την αλήθεια, την αγάπη, την ιερότητα του Ευαγγελίου, αλλά και τη μουσική του Ευαγγελίου”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την “πραγματικά εξαιρετική πνευματική και αισθητική αγαλλίαση” που προσέφερε η Χορωδία στο ακροατήριο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος προς τον π. Γεώργιο και την κοινότητα του Καθεδρικού του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ που φιλοξένησε τη συναυλία, καθώς και στο βασικό χορηγό της εκδήλωσης, αλλά και τον μουσικό Σπύρο Κολιαβασίλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Dr. James and Tina Kollias Liturgical Fund.

Η Βυζαντινή Χορωδία λειτουργεί στο πλαίσιο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 με απώτερο σκοπό και στόχο την ανάδειξη νέων, καταρτισμένων ιεροψαλτών, που θα καλύψουν τις ανάγκες των ιερών αναλογίων των ενορίων της Αρχιεπισκοπής, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση και ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής.

Εμπνευστής και οργανωτής της Βυζαντινής Χορωδίας, υλοποιώντας ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, είναι ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος που είναι και ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ την ευθύνη διδασκαλίας στη Σχολή έχει ο Πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος Δρ.Δημήτριος Κεχαγιάς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις εγγραφές και τη λειτουργία της Σχολής από την ιστοσελίδαwww.asbm.goarch.org.

Πηγή:Greeknewsonline.com