Στο τελευταίο «οχυρό» του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι οι Ιρακινοί

Βαγδάτη, Ιράκ
Στην πλέον κρίσιμη φάση βρίσκεται η επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει πλήρως πρώην κυβερνητικές εγκαταστάσεις απ’ όπου αντιστέκονται οι τζιχαντιστές στην προέλαση του στρατού. Οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται για έφοδο στο κτιριακό συγκρότημα, τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στην πόλη του δυτικού Ιράκ.
Το Ραμάντι, πόλη με σουνιτικό κυρίως πληθυσμό περίπου 90 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ωστόσο, προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, καθώς η κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ήθελε να καταφύγει στις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που είχαν βοηθήσει στην ανακατάληψη του Τικρίτ.
Irak
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Ρασούλ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ιρακινές δυνάμεις «έχουν περικυκλώσει πλήρως» το κτίριο που αποτελούσε την έδρα της κυβέρνησης στο Ραμάντι και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν έφοδο.

«Καθαρίζουμε τα κτίρια και τους δρόμους περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος από βόμβες, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε μέσα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει εντός ολίγου» ανέφερε.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος την Κυριακή και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση, το οποίο σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι 260 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν στο βόρειο μέτωπο του Ραμάντι το Σαββατοκύριακο.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε εύφορη κοιλάδα.

Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

Newsroom ΔΟΛ