Κυβερνητικές διχογνωμίες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κοιτάζοντας, κανείς την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ανατολικό Κονγκό, έργο του Αρχιμανδρίτη Timotheos Ntumba, ενός ελληνοσπουδαγμένου Αφρικανού ιερωμένου, και το πλήθος των Αφρικανών Ορθοδόξων υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, (τον Απρίλιο) αισθάνεται την είσοδο του νέου σωτήριου έτους 2016 περισσότερο αισιόδοξη από ό,τι φαντάζει σε μας, τους Έλληνες της οικονομικής κρίσης.

Στην πεζή πραγματικότητα μας επανέφερε η πολιτική ειδησιογραφία.  Στην Κυβέρνηση φαίνεται ότι πολλοί ανησυχούν για το μέλλον τους που το βλέπουν ζοφερό ενόψει του Ασφαλιστικού και όχι μόνον.

Έτσι άρχισαν δειλά-δειλά τα ανοίγματα «προς άγρα ψήφων».  Θα έλεγε κανείς ότι «προσφέρουν γη και ύδωρ» για να περάσουν το σχετικό νομοσχέδιο.  Αλλά μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ούτε σ΄αυτό δεν φαίνεται να βρίσκουν μια κοινή γραμμή πλεύσης…

Αυτό συμβαίνει γιατί  η κυβερνητική «σύμπραξη» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ετερόκλητες καταβολές και διαφορετικές προοπτικές.

Έτσι, όμως, κινδυνεύει να μείνει από τις  πρώτες κιόλας ώρες του νέου έτους ανεκπλήρωτη η επιθυμία να υποστηριχθεί το νομοσχέδιο και από μέρους ορισμένων τουλάχιστον βουλευτών της αντιπολίτευσης. Όμως ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, δεν αρκεί να περάσει με την πλειοψηφία “τριών” ψήφων, αν δεχθεί κανείς ως υπόθεση εργασίας ότι θα παραμείνει αρραγής η συμπολίτευση”.

Ως προς το τελευταίο, οι αμφιβολίες είναι πολλές.  Για παράδειγμα, δύο προβεβλημένα στελέχη της, Ο Πανος Καμμένος και ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενοι χωριστά στο ίδιο θέμα, δηλαδή της προσέλκυσης ψήφων για το επίμαχο νομοσχέδιο, τοποθετήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε στο Mega:  «Εμείς αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε δυνατοί, ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουμε, μπορούμε, έχουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές να είμαστε στην κυβέρνηση χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλο. Όμως όποιος θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία είναι καλοδεχούμενος» τόνισε.

Στο ανοικτό και άνευ όρων «κάλεσμα» του Παν. Καμμένου –που φυσικά εννοούσε κυρίως τους «Κεντρώους» του Βασ. Λεβέντη- αντιπαρατέθηκε η αποστροφή του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σύμφωνα με την οποία, δεν τους κάνουν οι ψήφοι του Λεβέντη!

Ο κ. Φίλης προτίμησε να κάνει άνοιγμα σε «σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις», όχι όμως σε αυτές που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή! Άρα, ο κ. Φίλης δεν θέλει «ψηφαλάκια» της αντιπολίτευσης…

Κοιτάζει μάλλον περισσότερο προς την πλευρά Κουβέλη και σε μεμονωμένους σοσιαλδημοκράτες, τους οποίους θα ήθελε να δει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ με το συνέδριο του Απριλίου.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, δηκτικά αρνείται τη συνεργασία με το «φαινόμενο Λεβέντη», το οποίο ερμηνεύει ως αντίδραση στην κρίση της πολιτικής.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, μένει να δούμε πως η Κυβέρνηση θα περάσει τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού πολύ περισσότερο καθώς οι εταίροι –σύμφωνα με δημοσιεύματα- απορρίπτουν εξ αρχής τις στρογγυλέψεις του νομοσχεδίου. Γεγονός που προκάλεσε δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα ότι ««Στο θέμα του ασφαλιστικού δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω σε πολύ βασικά πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν οριοθετηθεί από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη δίνεται και είναι συνεχής και νομίζω ότι αποδείξαμε μέχρι σήμερα ότι σε όλα τα μέτωπα ήταν επιτυχής η προσπάθεια την οποία κάναμε».

Αν και ο τελευταίος ισχυρισμός του Γραμματέα είναι μάλλον αυθαίρετος, εντούτοις η γνώση ότι και νέες περικοπές στις συντάξεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη, φαίνεται ότι «οπλίζει» πλέον την κυβέρνηση με “αποφασιστικότητα”.

Αν, μάλιστα, υπολογίσει κανείς και το τι θα επακολουθήσει  όταν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών (μικρομεσαίων, έστω, νοικοκυριών) τότε, πραγματικά ίσως η μόνη πολιτική επιλογή για το Μαξίμου να είναι μία σθεναρή μέχρι τέλους  άρνηση προς τους εταίρους. Διαφορετικά, το « ἀποθανέτω ψυχή μου μετὰ τῶν ἀλλοφύλων» δεν αποκλείεται να το ζήσουμε σε σύγχρονη version!