Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη, πρώτη φορά μετά το 1922

Αθήνα.

Αθήνα
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα τελέστηκε στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων. Πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή και στη συνέχεια έγινε ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το κτίριο του ελληνικού προξενείου.

6E2A331A8578DEF940B6599A87AAD96F

Ο εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι της Σμύρνης έγινε για πρώτη φορά έπειτα από 94 χρόνια (Φωτογραφία: Intime )

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης ο εορτασμός έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής έκαναν για πρώτη φορά ελεύθερα την τελετή του αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό χώρο, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.  Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Λέσβο.

Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.

Στο μήνυμά του ο πατήρ Κύριλλος ευχήθηκε «σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά να είναι πάντοτε παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ιδιαίτερα συγκινημένος έστειλε την αγάπη του στην Ελλάδα «με σταγόνες από τον αγιασμό της Σμύρνης μαζί με τα δάκρυα, αλλά και την χαρά των προγόνων μας, σήμερα». Ευχαρίστησε, επίσης τις Αρχές της χώρας πού επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο Θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε και τις τοπικές αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής».

Απευθυνόμενος σε όσους βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό ο πατήρ Κύριλλος είπε: «Να ξέρετε ότι δεν θα βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοί μας πού είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα».

Κλείνοντας τόνισε ότι το προσδοκώμενο «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

Το «παρών» στην ιστορική στιγμή έδωσαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην περιοχή, Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και μέλη της ομογένειας, ενώ πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κάλυψαν το γεγονός.

Ο πατήρ Κύριλλος από το 1990 τελούσε περιστασιακά λειτουργίες, καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

Newsroom ΔΟΛ