Ομογενής ιατροδικαστής ερευνά αν χάπι κατά του καπνίσματος προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας

Εγκληματολόγοι του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Βικτώριας, επικεφαλής του οποίου είναι ο ομογενής ιατροδικαστής, Δημήτρης Γεροσταμούλος, έχουν ξεκινήσει έρευνα για να ελέγξουν αν το φάρμακο Champix ευθύνεται για την αυτοκτονία ενός 36χρονου από τη Μελβούρνη το Φεβρουάριο του 2015.

Ο άντρας προσπαθούσε να κόψει το κάπνισμα, αλλά έξι μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας του με το εν λόγω φάρμακο, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Η μητέρα του έστειλε επιστολή στο Ιατροδικαστικό Δικαστήριο Βικτώριας, κατηγορώντας το φάρμακο Champix για το θάνατο του γιου της. Τον Δεκέμβριο, η ιατροδικαστής Jacqui Hawkins, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν παρενέργεια της ουσίας βαρενικλίνης που περιέχεται στο φάρμακο. Μάλιστα, ανέφερε ότι δύο ακόμη άτομα που έκαναν χρήση του ίδιου φαρμάκου αυτοκτόνησαν.

Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γεροσταμούλος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Βικτώριας, ορίστηκε από το Δικαστήριο Ιατροδικαστικής να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γεροσταμούλος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Βικτώριας, ορίστηκε από το Δικαστήριο Ιατροδικαστικής να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Ο κ. Γεροσταμούλος δήλωσε στο ABC ότι έχουν εμφανιστεί ορισμένα νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με βαρενικλίνη. “Λήψη του φαρμάκου σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχιατρικών συμπτωμάτων και, ως εκ τούτου, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυτοκτονία”.

Ο κ. Γεροσταμούλος είπε ότι η έρευνα θα δείξει αν υπήρχαν επιπλέον θάνατοι που προκλήθηκαν από την ουσία και η σύνδεσή της με τις αυτοκτονίες. Αν και έχουν γίνει παρόμοιες έρευνες και στο εξωτερικό, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πόρισμα που να αναφέρει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση του συγκεκριμένου φαρμάκου και των αυτοκτονιών.

Πέρυσι, ο ιατροδικαστής του Queensland ξεκίνησε εκ νέου έρευνα για το θάνατο ενός 22χρονου από το Brisbane που αυτοκτόνησε λίγες μόλις μέρες αφότου άρχισε να κάνει λήψη του φαρμάκου Champix, το οποίο συνταγογραφείται στην Αυστραλία από το 2008.

Πηγή:neoskosmos.com