Στο «σκαμνί» της Κομισιόν η Πολωνία για το νόμο για τα μέσα ενημέρωσης

Στο «σκαμνί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη η Πολωνία, καθώς η Κομισιόν θα συζητήσει επισήμως για πρώτη φορά το κατά πόσον ο νέος πολωνικός νόμος για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης – που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διορίζει και να αντικαθιστά τις διοικήσεις τους – συνάδει με το πολιτικό και θεσμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή συζήτηση «προσανατολισμού» στις Βρυξέλλες είναι το πρώτο βήμα στον διάλογο που προσπαθεί να ανοίξει η Κομισιόν με τη νέα, συντηρητική και ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία.

Σε περίπτωση που η Πολωνία επιμείνει στις θέσεις της, οι Βρυξέλλες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε ισχύ μία διαδικασία ελέγχου που μπορεί να καταλήξει ακόμα και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου που έχει η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση και το βράδυ της Τρίτης είχε 45λεπτή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Από την πλευρά της πάντως η νέα πολωνική κυβέρνηση έχει αντιδράσει έντονα στις επικρίσεις της Κομισιόν, με τον πολωνικό Τύπο να παρομοιάζει την ευρωπαϊκή επιτήρηση με την ναζιστική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο καταδίκασε τις δύο προειδοποιητικές επιστολές που είχε στείλει στην Βαρσοβία ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ως «μία απόπειρα να ασκηθεί πίεση» σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή και μία κυρίαρχη χώρα.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει επίσης επιτεθεί στον γερμανό επίτροπο Γκίντερ Έντινγκερ, ο οποίος έχει επίσης συστήσει την παραπομπή της Βαρσοβίας σε συζήτηση για το αν τηρείται το κράτος δικαίου.

Αφορμή ήταν η φερόμενη αποσιώπηση των σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολονία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με πολωνούς αξιωματούχους να σχολιάζουν δηκτικά ότι ο κ. Έντινγκερ δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την ελευθεροτυπία στην Πολωνία όταν ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος φέρεται να συγκαλύπτει επιθέσεις από πρόσφυγες.

Πηγή: http://www.skai.gr