Τσακαλώτος: Δεσμευσή μας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

Αθήνα. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στο άμεσο μέλλον.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνηθεί και αποτελεί δεσμευσή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο περιθώριο των συναντήσεων στο Βερολίνο, αποκάλυψε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φινλανδός ομόλογός του, Αλεξάντερ Στούμπ, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι αδιαπραγμάτευτος
Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «δεν εννοούν μόνο τη συμμετοχή του Ταμείου σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας αλλά κάνουν λόγο και για ενεργή συμμετοχή του στο οικονομικό πακέτο».
Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αντιτάχθηκε ανοιχτά το Δεκέμβριο στη συμμετοχή του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας την ως μη αναγκαία.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε απλά την απογοήτευσή του για το ρόλο του δανειστή τον οποίο έχει αναλάβει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξής της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παρά την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η χώρα υποχωρεί από τις δεσμεύσεις τις οποίες υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι.
«Εμείς λέμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές μέρες. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αξιολόγηση θα πάρει μήνες. Όμως, ανάμεσα στους μήνες και στις μέρες υπάρχουν οι εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι μία καλή μαντεψιά. Έχω την αίσθηση ότι όλοι διακατέχονται από καλή διάθεση. Συνεπώς θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες»