Πανάκριβα τα ενοίκια στην Αυστραλία

Στα $400 την εβδομάδα έφτασε η μέση τιμή ενοικίου για μονοκατοικίες

Οι τιμές των ενοικίων στη Μελβούρνη έχουν φτάσει στα ύψη και πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς αναγκάζονται να στερηθούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα βασικά ακόμα, για να εξασφαλίσουν στέγη γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του οίκου Domain, η μέση τιμή ενοικίου για μονοκατοικίες -που ως επί το πλείστον προτιμούν οι οικογένειες- έφτασε τα $400 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Όσον αφορά την μέση τιμή ενοικίου διαμερισμάτων αυτή κατά την ίδια περίοδο παρέμεινε στα $370 την εβδομάδα.

Στη ραγδαία αύξηση των τιμών ενοικίων συνέβαλε και η έλλειψη διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, γεγονός που όπως αναφέρουν πολλοί κτηματομεσίτες σημαίνει ότι πολλοί ενοικιαστές αναγκάζονται να υποβάλλουν έως και έξι αιτήσεις πριν καταφέρουν να ενοικιάσουν κάποιο σπίτι.

Η εγκατάσταση όλο και περισσότερων μεταναστών στη Μελβούρνη σε συνάρτηση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πόλη τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι δυσανάλογη του αριθμού των νέων καταλυμάτων που κατασκευάζονται στην πόλη.

Τα στοιχεία της Domain αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ανατολικά προάστια και κεντρικά προάστια της πόλης είναι αυτά που γνώρισαν και τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Η μέση τιμή ενοικίου που πρέπει να πληρώσει μία οικογένεια αν θέλει να κατοικήσει σε μονοκατοικία στα ανατολικά προάστια είναι $548 την εβδομάδα ενώ η ανάλογη τιμή για τα κεντρικά προάστια της πόλης κυμαίνεται στα $600 την εβδομάδα.

Αξίζει, εντούτοις, να αναφερθεί ότι η αγορά ενοικίων στη Μελβούρνη μπορεί να είναι ακριβή αλλά δεν είναι η ακριβότερη της Αυστραλίας. Την πρώτη θέση στον κατάλογο του οίκου Domain, με την μέση τιμή ενοικίου για μονοκατοικίες στις μεγαλουπόλεις της χώρας να καταλαμβάνει το Darwin όπου η μέση τιμή είναι $570 την εβδομάδα, τη δεύτερη θέση το Σίδνεϊ όπου η μέση τιμή είναι $530 την εβδομάδα, την τρίτη η Καμπέρα με μέση τιμή $430, την τέταρτη θέση το Perth με μέση τιμή $410 ενώ μετά την τέταρτη θέση που καταλαμβάνουν η Μελβούρνη και το Brisbane, ακολουθούν η Αδελαΐδα με μέση τιμή στα $355 και το Hobart με μέση τιμή τα $340.