Σε έναν μήνα «έτοιμα» τα hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία, λέει ο Αβραμόπουλος

Βρυξέλλες
Εντός ενός μήνα, τα hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία θα είναι «επιχειρησιακά έτοιμα» δεσμεύεται ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την Κομισιόν να υπογραμμίζει πως ενώπιον των μεγάλων πολιτικών πιέσεων στο προσφυγικό απαιτούνται γρήγορες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν έχουμε πάνω από τέσσερις εβδομάδες για να πετύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» λέει ο επίτροπος, επανερχόμενος στις επικρίσεις του για λαϊκισμό από κυβερνήσεις χωρών όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία ή η Πολωνία.avramopoulos600-030114
Μιλώντας στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung -την ώρα που ειδικά στο Βερολίνο η πολιτική πίεση λόγω του προσφυγικού είναι όλο και πιο αισθητή- ο επίτροπος υπογράμμισε πως η λειτουργία των hot spot, όπου θα καταγράφονται πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι καίριο βήμα για την υλοποίηση των μέτρων της Κομισιόν για την ανακατανομή των προσφύγων.

Ο επίτροπος επανήλθε ιδιαίτερα στις επικρίσεις του εναντίον χωρών της κεντρικής Ευρώπης που αρνούνται αποδοχή προσφύγων, τονίζοντας πως η Κομισιόν τούς έχει προσφέρει «κάθε δυνατή βοήθεια».

«Έχω πάει σε κάθε χώρα, έχω υποσχεθεί παντού υποστήριξη, οικονομική, τεχνική και στις υποδομές» είπε ο Δ.Αβραμόπουλος, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες επειδή δεν υπάρχει πρόοδος».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επίσης πως δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα λήξη στο προσφυγικό ρεύμνα, λέγοντας πως υπάρχει αντιθέτως η ανησυχία πως «τους επόμενους μήνες οι αριθμοί μπορεί και να αυξηθούν».

Newsroom ΔΟΛ