Βερολίνο κατά Βιέννης για το προσφυγικό πλαφόν, όμως η Μέρκελ «δεν υποχωρεί»

Μόναχο
Η απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στους πρόσφυγες, η πιο πρόσφατη σε σειρά εξελίξεων που αυξάνει την πίεση στη Γερμανία, φαίνεται πως γίνεται δεκτή με «κατανόηση αλλά δυσφορία» στο Βερολίνο – την ώρα που η Μέρκελ συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις και από το εσωτερικό, με τον βαυαρό σύμμαχό της μάλιστα να διαπιστώνει πως «η καγκελάριος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης».

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει πως κινείται σε παράταση των ελέγχων στα σύνορα.

Η πίεση στην καγκελάριο, η οποία πλέον προέρχεται από διάφορες πλευρές του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD) παραμένει ισχυρότερη από το CSU. Η Βαυαρία, στα σύνορα με την Αυστρία, είναι η πύλη εισόδου για το προσφυγικό ρεύμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Η Μέρκελ βρέθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ξανά στη Βαυαρία για συνάντηση με το CSU. Μετά τη συνομιλία τους, ο αρχηγός του κόμματος Χορστ Ζέχοφερ -που ζητά να τεθεί όριο στην αποδοχή προσφύγων- έκανε κάθε προσπάθεια να καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά του: «Η καγκελάριος δεν έδωσε κάνενα σημάδι υποχώρησης» στα αιτήματα για σκληρότερη στάση, είπε ο Ζέχοφερ μιλώντας στο ARD.

«Για εμένα αυτό είναι απογοητευτικό, και πιστεύω πως έχουμε πολιτικά μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και μήνες» είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Η Μέρκελ είχε μεν αναγνωρίσει σε ομιλία της ότι πρέπει να υπάρξει αισθητή μείωση στις αφίξεις προσφύγων, κάτι όμως που κατ’ αυτήν πρέπει να γίνει στη βάση «ευρωπαϊκής λύσης» – απορρίπτοντας εκ νέου τις εκκλήσεις για πλαφόν.

Σύμφωνα με διαρροές από τη συνάντηση με τα στελέχη του CSU, η καγκελάριος φέρεται επίσης να εξέφρασε τη δυσφορία της για την απόφαση της Βιέννης να θέσει πλαφόν.

Η κίνηση της αυστριακής κυβέρνησης «δεν βοηθά», φέρεται να είπε η Μέρκελ. Πίσω στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν πολύ διπλωματικότερος στο σχολιασμό του, αφήνοντας όμως να φανεί σαφώς ότι η αυστριακή κίνηση γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα: Η απόφαση της Βιέννης είναι «κραυγή για βοήθεια από την Ευρώπη», είπε.

«Δεν διαφαίνεται άρση των ελέγχων στα σύνορα»

Σε αυτό το φόντο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προανήγγειλε ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ οι έλεγχοι στα σύνορα και πέραν της προσωρινής διάρκειας ισχύος τους.

Η Γερμανία είχε επανεισάγει στς 13 Σεπτεμβρίου ελέγχους, κυρίως στα βαυαροαυστριακά σύνορα, καταγράφοντας και ελέγχοντας τα έγγραφα όσων πρόκειται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο -πριν το τέλος του χρόνου μάλιστα, είχε αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των αρνήσεων εισόδου σε όσους δεν σκόπευαν να υποβάλουν αίτημα στη Γερμανία αλλά ήθελαν να συνεχίσουν σε βορειότερα (καθώς Δανία και Σουηδία είχαν προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα).

Η αρχική απόφαση θα είχε αρχικά τετράμηνη ισχύ, λήγοντας στις 13 Φεβρουαρίου, όμως ο υπουργός Εσωτερικών έδειξε ότι θα παραταθεί. «Δεν προβλέπω χρονικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να τερματίσουμε τους ελέγχους» είπε, μιλώντας στο MDR, λέγοντας πως «δεν γίνεται ανακατανομή χωρίς καταγραφής».

«Στέλνουμε πίσω όους δεν έχουν έγκυρα έγγραφα και δεν υποβάλλουν αίτημα ασύλου στη Γερμανία» διευκρίνισε ο ντε Μεζιέρ.

Newsroom ΔΟΛ